GroenLinks

Kamerlid Farah Karimi op bezoek in Saudi Arabië

6 april 2006

Farah Karimi van GroenLinks bezoekt van vrijdag 7 tot dinsdag 11 april Saudi Arabië. Een uniek bezoek, want er zijn nauwelijks contacten tussen Nederland en het uiterst conservatieve koninkrijk.

Farah Karimi maakt deel uit van een delegatie van het Nederlands Helsinki Comité. Andere deelnemers zijn mevrouw Tomador Hassoun, voorzitter van de Arabisch Nederlandse Vrouwenkring, en Jan ter Laak van het Nederlands Helsinki Comité.

Zij zullen in Riyad onder meer ontmoetingen hebben met leden van de Shura, het door de koning benoemde parlement, en het Saudische mensenrechtencomité. Ze bezoeken ook een vooraanstaande vrouwenuniversiteit en de Kamer van Koophandel, waar onlangs vrouwen zijn gekozen in het bestuur.

Het bezoek is onderdeel van het programma Bridging the Gulf van het Nederlands Helsinki Comité. Doel is om kritische geesten te vinden die democratisering op gang kunnen helpen brengen, met steun van niet-gouvernementele organisaties in Europa. Eerder bezocht de delegatie al de Verenigde Emiraten, Bahrein, Oman, Qatar en Jemen.Het Helsinki Comité bouwt met dit programma voort op eerdere ervaringen opgedaan in het Helsinki Proces tijdens de koude oorlog.