Politie Gelderland-Midden

West-Veluwe Vallei

---

Rijbewijs beginnend bestuurder ingenomen

Publicatiedatum: 7-4-2006 9:48:41

Nijkerkerveen Een medewerker van het regionale Verkeershandhavingsteam (VHT) heeft donderdagochtend op de Amersfoortseweg in Nijkerkerveen het rijbewijs van een 24-jarige beginnend bestuurder uit Leusden ingenomen. Tijdens een radarcontrole reed de automobilist met een gecorrigeerde snelheid van 115 km/h voorbij. De toegestane maximumsnelheid is hier 60 km/h. De bestuurder vermoedde al dat hij geflitst was en kwam naar de controleur van het VHT terug om te vragen hoe hard hij gereden had. Hierop werd naar het rijbewijs van de bestuurder gevraagd en is zijn rijbewijs ingenomen. Het rijbewijs wordt ingenomen bij een overschrijding van 50 kilometer of meer van de toegestane maximumsnelheid. De officier van justitie bepaalt wanneer de automobilist zijn rijbewijs terugkrijgt.

Iedereen die op of na 30 maart 2002 voor het eerst een rijbewijs heeft gehaald, wordt automatisch een beginnend bestuurder. Bepaalde verkeersovertredingen worden dan geregistreerd bij het Openbaar Ministerie. Wie binnen 5 jaar drie zware overtredingen op zijn of haar naam krijgt, zal geconfronteerd worden met een schorsing van het rijbewijs. De overtredingen die worden geregistreerd zijn:

bumperkleven;
ernstige snelheidsovertredingen (meer dan 30 km/uur te hard/op autosnelwegen meer dan 40 km/uur te hard);
het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer; veroorzaken van materiële of immateriële schade door onjuiste naleving van de verkeersregels;
het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel.

voor nadere informatie:
Judith Peters-Nillesen
communicatie Verkeershandhaving
politie Gelderland-Midden
026 400 2421