Verdere daling aantal muskusratten in Gelderland (persbericht) (07-04-2006)

Het aantal muskusratten in Gelderland is ook in 2005 sterk gedaald. Dit blijkt uit de evaluatie van de Gelderse waterschappen over afgelopen jaar. Hiermee zet de trend door, die in 2004 door de muskusrattenbestrijding is ingezet. Door de daling is de schade die muskusratten aan dijken en oevers toebrengen aanzienlijk verminderd. Voor de komende jaren verwachten de Gelderse waterschappen een verdere daling te realiseren.

Sinds 2003 zijn de waterschappen in Gelderland verantwoordelijk voor de muskusrattenbestrijding in deze provincie. De waterschappen Veluwe, Rijn en IJssel en Rivierenland als coördinerend waterschap kunnen deze taak effectief uitvoeren, omdat zij ook verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van watergangen (sloten) en de dijken, die bescherming tegen hoogwater bieden. En juist die dijken en de oevers van de watergangen hebben flink te lijden onder het gegraaf van de tienduizenden muskusratten.

Sterke daling
In 2005 hebben de circa 50 muskusrattenbestrijders 21.000 muskusratten gevangen. Hieraan hebben ze 64.500 uren besteed. In 2004 werden 32.000 ratten gevangen met een tijdbesteding van 61.100 uur. Hoewel de inzet van bestrijders in 2005 vergelijkbaar is met die in 2004 hebben de bestrijders veel minder muskusratten kunnen vangen (11.000 minder). Dit duidt op een sterk afgenomen populatie en daarmee een succesvolle bestrijding.

Samenwerking loont
De effectieve bestrijding is onder meer toe te schrijven aan de goede samenwerking binnen de afdeling muskusrattenbestrijding zelf en de samenwerking met de afdelingen onderhoud en plannen. De samenwerking met andere afdelingen maakt het mogelijk om werkzaamheden in de buurt van watergangen en dijken zo uit te voeren dat dit de muskusrattenbestrijding makkelijker maakt. Ook verbeterde vangstrategieën en speciale acties hebben bijgedragen een het resultaat.

Ook minder beverratten
Ook de beverrat (niet te verwarren met de beschermde bever) wordt om dezelfde redenen als de muskusrat door de waterschappen bestreden. In 2005 zijn 643 beverratten gevangen. In 2004 waren dat er nog 1.173. Ook hier is dus een sterke afname te zien.

Toekomst
In 2010 moet de muskusrattenpopulatie tot een acceptabel niveau zijn teruggebracht. Dat betekent dat met gelijkblijvende inzet het aantal gevangen muskusratten maximaal 12.000 mag bedragen. Voor de beverrat heeft de bestrijding zich ten doel gesteld deze volledig uit Gelderland te verdrijven. Dit zijn grote uitdagingen. Verdere professionalisering en aanvullende opleidingen zullen bijdragen aan bereiken van de doelen.