AutoRai

âs Werelds meest succesvolle luxe SUV Lexus RX opnieuw verbeterd

(4/7/2006)
âNadat hij in 1997 zijn eigen segment had gecreëerd, is de Lexus RX âs werelds bestverkochte luxe SUV geworden. De verbeteringen aan de RX 350 zorgen voor extra dynamiek en raffinement die de overheersende positie van de RX in de mondiale SUV-markt verder zullen versterken.â Yoshihiko Matsuda, Chief Engineer, Lexus RX 350 Er zijn wereldwijd meer dan 1 miljoen RXâen verkocht sinds de introductie van deze auto in 1997. Met de nieuwste versie, de RX 350, brengt Lexus het model op een nog hoger technologisch niveau, waardoor âs werelds meest succesvolle luxe SUV nog aantrekkelijker wordt. Als âbestsellerâ in zijn segment is de RX in de Verenigde Staten ook de bestverkochte Lexus. Vorig jaar werden er van de RX meer dan drie keer zoveel exemplaren verkocht als van zijn directe Europese concurrenten. De auto trok in de VS 108.775 nieuwe rijders. Om het succesverhaal in 2005 compleet te maken, werden er in Europa ook nog eens 14.478 RXâen verkocht, wat het totaal sinds de Europese lancering in 2000 op 53.000 bracht. Dit maakt de RX tot de bestverkochte Lexus in Europa met een aandeel van 21 procent in de markt voor luxe SUVâs met benzinemotor.

De RX-modellen zijn kenmerkend voor Lexusâ voortdurende streven naar perfectie in kwaliteit, prestaties, technologie en raffinement. Ze eindigen dan ook al jaren bovenaan in de ranglijsten van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau J.D. Power and Associates. Tot de bekroningen behoren de Awards voor 2001, 2003, 2004 en 2005 in de categorie North American IQS (Initial Quality Study) en voor APEAL (Automotive, Performance, Execution, Layout) in 1998, 2003, 2004 en 2005.

De 4-wielaangedreven RX is de oorsprong van de luxe SUV zoals we die tegenwoordig kennen. Zijn ongeëvenaarde reputatie dankt hij onder meer aan een aërodynamisch superieure styling (de laagste luchtweerstandcoëfficiënt van alle luxe SUVâs: 0,33). Deze gaat gepaard met uitmuntende dynamische prestaties â vooral op het gebied van rijeigenschappen, wegligging, demping van geluid, trillingen en schokken, en remmen â en een compleet scala van geavanceerde en technologisch innovatieve voorzieningen: luchtvering, climate control met gescheiden klimaatzones, een elektrisch bediende achterklep, in de verhouding 40:20:40 neerklapbare en verschuifbare achterzitplaatsen en intelligente adaptieve xenon verlichting (I-AFS) maken allemaal deel uit van het aanbod. De RX-modellen staan op het hoogste niveau van actieve en passieve veiligheid, onder andere door de allereerste SRS-knieairbag voor zowel de bestuurder als de voorste passagier in het segment.

De Lexus RX 350 verhoogt het rijplezier nog verder dankzij de toonaangevende prestaties van de nieuwe, state-of-the-art 3,5 liter V6-benzinekrachtbron. Het aluminium motorblok, met een cilinderinhoud van 3.456 cm3^ en 24 kleppen, maakt als eerste van dit segment gebruik van Dual VVT-i (Variable Valve Timing-intelligent), een geoptimaliseerde variabele timing voor de inlaat- en uitlaatkleppen. Dit wordt gecombineerd met klepactivering en -aanpassing via de HLA (Hydraulic Lash Adjuster), en een elektrisch geactiveerd ACIS (Acoustic Control Induction System), dat de luchtinstroom varieert door de lengte van het inlaattraject automatisch af te stemmen op het toerental van de motor. Hierdoor levert de motor op ieder moment de beste prestatie.

Met zijn optimale balans tussen topprestaties, een relatief laag brandstofverbruik en een dito emissieniveau is de nieuwe Lexus V6 de krachtigste maar ook de zuinigste âconventioneleâ 6-cilinder benzinemotor in het hoogste SUV-segment.

Hij genereert een vermogen van 203 kW (276 pk) bij 6.200 tpm en 342 Nm koppel bij 4.700 tpm, waarmee de RX 350 van 0-100 km/h optrekt in slechts 7,8 seconden â beter dan enige andere luxe 5- of 6-cilinder SUV â en een elektronisch begrensde topsnelheid bereikt van 200 km/h. Daar staat tegenover dat het gecombineerde brandstofverbruik van de nieuwe RX 350 met 8 procent is teruggebracht tot een in zijn klasse unieke 11,2 l per 100 km.

De V6 krachtbron van de RX 350 gaat samen met een automatische 5-traps transmissie die is voorzien van nieuw ontwikkelde Shift Control Logic, die uitstekende prestaties combineert met een hoge mate van brandstofefficiency.

Wanneer de versnellingspook in de stand âSâ staat, is de 5-versnellings-transmissie sequentieel te bedienen, wat een nog beter remvermogen op de motor, nog grotere controle en een actievere rijervaring oplevert. In de versnellingsindicator op het instrumentenpaneel wordt bij de âSâ aangegeven welke versnelling handmatig is ingeschakeld.

De 4-wielaandrijving van de RX 350 is voorzien van een nieuw midden-differentieel met viscokoppeling. De inherente slipbeperking van dit systeem leidt niet alleen tot een soepele overbrenging van de 35 procent extra vermogen van de nieuwe 3,5-liter V6 motor, maar verbetert ook, samen met de verder verfijnde systemen voor Vehicle Stability Control (VSC) en tractiecontrole (TRC), de tractie en stabiliteit onder alle rijomstandigheden.

Ook de stuurinrichting van de nieuwe Lexus RX 350 is aangepast voor een directere, responsievere stuurervaring in overeenstemming met het toegenomen vermogen van de V6-motor. Bovendien wordt de in zijn klasse onovertroffen draaicirkel van 11,4 meter nu aangevuld met verbeterde stuurbekrachtiging bij lage snelheden, waardoor de wendbaarheid van de luxe RX 350 in het stadsverkeer alleen maar is toegenomen.

Bij de verbeteringen van de RX 350 is bijzondere aandacht besteed aan het dempen van geluid en trillingen, waardoor de nieuwe luxe SUV van Lexus weliswaar krachtiger is dan zijn voorganger, maar ook aanzienlijk stiller bij alle toerentallen. Door de nieuwe motorkapisolatie, geluiddemping bij het dashboard en verbeteringen aan het uitlaatsysteem, is de overdracht van motorgeluiden en trillingen naar de passagiersruimte verminderd.

Het geluidsniveau van de aandrijving is verlaagd door een effectievere isolatie van de transmissietunnel en een geluidsabsorberende afdichtende tussenlaag op de transmissieas.

Aanmerkelijke verbeteringen op het gebied van geluiddemping zijn ook bereikt door de keuze voor een nieuwe voorruit. Deze is voorzien van een akoestische folie aan de binnenkant met sterke geluiddempende eigenschappen, die het geluid in de auto onder het rijden met 3 dB kan verminderen.
De nieuwe vloerbedekking bij de voorstoelen houdt rijgeluiden eveneens beter tegen.

Het nieuwe Multimedia- en Navigatiesysteem in de Lexus RX 350 bestaat uit een weergaloze Mark Levinson(TM) audioinstallatie met dvd-afspeelmogelijkheid, de nieuwste Lexus navigatietechnologie met Bluetooth(TM) aansluiting en de Lexus Parking Assist Monitor. Alle systemen worden bediend via de Electro Multi-Vision (EMV) display, een groot VGA LCD-touchscreen dat ultieme intuïtieve functionaliteit biedt.

De nieuwe Mark Levinson(TM) installatie bestaat uit een 10-kanaals, 300 Watt DSP-versterker met elf luidsprekers. Het is geschikt voor cd, dvd-video en dvd-audio, maar ook voor mp3- en wma-bestanden. Via het Electro Multi-Vision display laat de weergaloze Mark Levinson(TM) installatie de Lexus rijder en zijn passagiers kennismaken met echt home theatre entertainment in de vorm van muziek, muziekvideoâs en dvd-films.

Met een dvd waarop kaartinformatie van heel West-Europa is opgeslagen, is de rekensnelheid van de nieuwste processor in het Lexus navigatiesysteem met maar liefst 65 procent toegenomen. Het systeem kan gesproken commandoâs verwerken in drie talen voor diverse bedieningsfuncties van het navigatie- en audiosysteem, de climate control en de telefoon. Bovendien is er spraakbegeleiding beschikbaar in 10 talen. Ten slotte is er de geïntegreerde Bluetooth(TM) aansluiting, die handsfree telefoneren in de auto mogelijk maakt.

De Lexus Parking Assist Monitor is een camera aan de achterkant van de auto, die automatisch en in kleur het achteruitzicht op de omgeving in beeld brengt op de EMV-display zodra de auto in zijn achteruit wordt gezet. Hulplijnen op de display geven de rijrichting van het voertuig aan op basis van de actuele stand van het stuurwiel.

BedrijfsautoRAI.nl