April 2006

Antwerpen in de ban van de tulp
`Als de lente komt, dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam', zo begint de bekende Hollandse meezinger. Maar wist u dat Antwerpen dertig jaar vóór Nederland kennismaakte met deze bloem? Om dat te herdenken, speelt de tulp van 1 april tot 31 mei de hoofdrol in een boeiende lentewandeling door Antwerpse musea en tuinen.
Afbeelding

De Rubenstuin

Het verhaal begint in 1562: een Antwerpse handelaar vindt enkele onbekende plantenbollen bij een lading stoffen uit Constantinopel. Hij weet niet wat de knolletjes zijn. Ze lijken op uitjes. Daarom stooft hij er een paar met wat olie en azijn. De anderen plant hij in zijn moestuin. In de lente ontdekt hij er prachtige tulpen! Hier begint de veroveringstocht van de tulp in Vlaanderen, Nederland én in heel Europa.

De tulp wordt een succes bij de Antwerpse en Vlaamse tuiniers. Ze ontwikkelen al snel enkele speciale variëteiten. Hun tulpenbollen zijn geliefd over heel Europa.

Tijdens de maanden april en mei voert een handig wandelgidsje u door 13 Antwerpse tuinen en musea. Voor de gelegenheid werden in de tuinen talrijke historische tulpensoorten geplant. De musea stellen een unieke selectie voorwerpen tentoon waarop en waarin tulpen een rol spelen.

Haar herkomst, het succes van haar diverse soorten, tot het tulpenmotief in kunst en sierkunst: het boekje laat het u allemaal ontdekken. Tussenin kunt u even verpozen in de museumtuinen en enkele historische tulpen bewonderen. Die staan dan in volle bloei!

Initiatiefnemer Nederlander Ronald van der Hilst Dat het wandelparcours over de tulp in april en mei centraal staat in de Antwerpse musea en tuinen hebben we te danken aan het initiatief van Ronald van der Hilst. Van der Hilst is tuin- en landschapsarchitect en vooral gefascineerd door de tulp. Enkele jaren geleden opperde hij het idee, dat Antwerpen echt wel iets rond de tulp zou moeten doen; de tulp arriveerde in de 16de eeuw immers eerst in de Scheldestad en pas dertig jaar later in Nederland.

Nederlander Ronald van der Hilst woont en werkt al meer dan 10 jaar in Antwerpen. Sinds 8 jaar is hij volledig in de ban van de tulp en kwam hij het merkwaardige verhaal van de tulp te weten via allerlei geschiedenisboeken. Sindsdien past Ronald het tulpenmotief op diverse manieren toe in zijn werk. In zijn zaak op het Mechelseplein - House of Tulips - kom je in aanraking met de meest uiteenlopende tulpenuitingen. Van prachtige vazen, over kleurrijk behangpapier, modecreaties voor onder andere Romy Smits en Revital Avidar, tot allerlei soorten tulpen en tulpenbollen.

Bulbe: een unieke tulpenvaas
Van der Hilst liet zich inspireren door een omgekeerde tulpenbol voor zijn ontwerp van de vaas Bulbe. De vaas heeft in de rand openingen voor de bloemen. Zoals aan de onderkant van een bol is er een krans zichtbaar waar de worteltjes uitgroeien. In de vorm van de vaas zijn ook de verschillende `rokken' van een bol herkenbaar zoals die ook te zien zijn bij een doorgesneden ui (de uiringen).

De verschillende afmetingen van de vazen maken het mogelijk ze in elkaar te stapelen. Het bovenste vaasje is als het eerste groeipuntje op de bol, in dit vaasje kan één enkele bloem gestoken worden of kan omgekeerd ook als afsluitstuk van de vaas gezien worden. Er zijn 18 gaatjes in de vazen waardoor de tulpen gestoken kunnen worden, samen met het bovenste vaasje, kunnen er dus 19 tulpen gezet worden in de Bulbe.

Tijdens de maanden april en mei kan je bij Ronald kleding- en interieurobjecten en stijlvolle wenskaarten bekijken en kopen die de tulpenkunstenaar met de hand heeft beschilderd. Zeer exclusief is het `levend antiek' dat er te vinden zal zijn. In kleine aantallen worden echte historische en zeldzame tulpensoorten als snijbloem aangeboden.

Op 30 april presenteert schoenenontwerpster Catherine Willems haar Tulip Collection in House of Tulips.

Praktische gegevens tulpenwandeling
Data: 01.04.2006 - 31.05.2006

Bezoek:
Wandelgidsje:
Een rijkelijk geïllustreerd wandelgidsje verschaft drie opeenvolgende dagen de toegang tot alle deelnemende musea en tuinen. Het boekje kan voor 9,95 euro worden aangekocht in alle deelnemende musea, de Stadswinkel, Grote Markt 11, 2000 Antwerpen en bij Toerisme Antwerpen, Grote Markt 13, 2000 Antwerpen

Geleide wandeling:
Samen met een gids brengt u een bezoek aan enkele musea en tuinen. Tijdens een wandeling van 2 uur ontdekt u het verhaal van de tulp.

Informatie en reservatie: Toerisme Antwerpen op tel: +0032 3 232 01 03 of visit@stad.antwerpen.be

Tulpenwandelingen voor individuele bezoekers
Op 09.04, 16.04, 30.04, 07.05, 14.05, 21.05 en 28.05.2006 kunnen individuele wandelaars ook deelnemen aan een rondgeleid tulpenparcours.
Tijdstip van vertrek: 10:30
Vertrekpunt: Botanische Tuin, Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen Prijs: 6 euro

Informatie en reservatie: Toerisme Antwerpen op tel: 0032 3 232 01 03 of visit@stad.antwerpen.be

Voor meer info:
TOERISME VLAANDEREN & BRUSSEL
Tine Heddebauw, Persvoorlichter
Koninginnegracht 86 - 2514 AJ Den Haag
tel 070 416 81 15
e-mail: tine.heddebauw@toerisme-vlaanderen.nl
website : http://www.toerisme-vlaanderen.nl/
2006-04-07