April 2006

Gratis overnachten met camper op Italiaanse platteland Sinds kort is het mogelijk bij een groot aantal agrarische bedrijven in Italië gratis met een camper te overnachten. Fattore Amico is de organisatie die dit regelt. Een lidmaatschap van 32 euro per jaar (van maart tot maart) geeft recht op overnachten bij ongeveer 200 bedrijven. Die liggen verspreid over het hele land en zijn voornamelijk wijnboeren en landbouwbedrijven.
Het systeem is te vergelijken met dat van het al jaren bestaande France Passion, met overnachtingsplaatsen bij Franse wijnboeren. Evenals in Frankrijk zijn de tereinen geen campings, maar overnachtingsplaatsen bij particulieren.

De Italiaanse organisatie Fattore Amico wil bekendheid geven aan gebieden buiten de toeristische routes en aan traditionele producten. De adressen met routebeschrijving worden beschreven in een boekje wat bij het lidmaatschap hoort.
Op vertoon van de lidmaatschapskaart en een geldig jaarvignet kan het hele jaar door bij de aangesloten bedrijven gratis met een camper worden overnacht. Het is geheel vrijblijvend en er gelden geen verplichtingen tot aankoop van producten. Alleen kampeerauto's die "self supporting" zijn worden toegestaan.

Het lidmaatschap kan in Nederland worden geregeld. Facile Media, uitgever van o.a. de Campergids Facile-en-Route en de meertalige campergids CamperStop Europe, is net als van France Passion nu ook hiervan de Nederlandse vertegenwoordiger. Een aanvraagformulier hiervoor kan via internet (www.facilemedia.nl of mail: info@facilemedia.nl) worden aangevraagd, maar ook schriftelijk: postbus 555, 5340 AN in Oss. Of telefonisch 0412 65 68 85 (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur met uitzondering van woensdag).

Op het Italiaanse inschrijfformulier dienen naam, geboortedatum, adres en kenteken van de camper te worden vermeld. Dit is de organisatie op grond van de Italiaanse wet verplicht. Wel wordt op grond van de Italiaanse wet op privacybescherming de garantie gegeven dat deze gegevens niet aan derden zullen worden verstrekt en uitsluitend ten dienste van deze organisatie zijn. Ook kan desgewenst een e-mailadres worden opgegeven om regelmatig nieuws hierover te ontvangen.