Gemeente Zevenaar


Veiligheidsmonitor

De Veiligheidsmonitor is in 2005 voor het eerst als pilot in Gelderland-Midden uitgevoerd. De Veiligheidsmonitor geeft inzicht in de veiligheid en leefbaarheid van de regio tot op wijkniveau. De resultaten hiervan zijn nu bekend. Het blijkt, dat een overgrote meerderheid van de inwoners van de gemeente Zevenaar het wonen in de eigen buurt als prettig tot zeer prettig ervaart. De uitkomsten van de monitor zullen leiden tot concrete acties.

De Veiligheidsmonitor geeft inzicht in de veiligheid en leefbaarheid van de regio tot op wijkniveau. Voor Zevenaar is dit uitgesplitst in 5 gebieden, te weten de oude gemeente Angerlo, Zevenaar Noord, Zevenaar West, Zevenaar Centrum en Zevenaar-Oost/Babberich/Oud-Zevenaar. In 1999 en 2001 is er ook een onderzoek gehouden, genaamd de Gebiedsmonitor, waarin de leefbaarheid en veiligheid is gemeten.

Er zijn 2500 mensen in de gemeente Zevenaar voor het huidige onderzoek benaderd. 861 inwoners hebben de vragenlijst schriftelijk of via internet ingevuld. Deze respons van 34% is redelijk te noemen.

De voornaamste resultaten
Sociale kwaliteit
Tussen de onderzochte gebieden in Zevenaar is er enig verschil in hoe men de sociale kwaliteit ervaart. In Zevenaar-Centrum wordt de meeste sociale overlast ervaren. In Angerlo is de sociale overlast die de inwoners ervaren vergeleken met de andere gebieden het laagst. Tussen de onderzochte gebieden in Zevenaar is er enig verschil in hoe men de sociale kwaliteit ervaart. In Zevenaar-Centrum wordt de meeste sociale overlast ervaren. In Angerlo is de sociale overlast die de inwoners ervaren vergeleken met de andere gebieden het laagst.

Veiligheid
Ten aanzien van de veiligheid komt uit het onderzoek naar voren dat 24% van de inwoners van Zevenaar zich wel eens onveilig voelt. Dat is vergelijkbaar met de resultaten van 2001. Voor de regio als geheel komt dit cijfer op 32 % uit. In a1999 was het onveiligheidsgevoel onder de inwoners van Zevenaar trouwens nog een stuk groter dan nu: 31%. In de eigen buurt voelt 12% zich wel eens wat minder veilig. Ook dat ligt in de totale regio is iets hoger (19%). In Zevenaar-Noord is het onveiligheidsgevoel het hoogst met 17%, in Zevenaar-West is dit het laagst met 6%. Specifieke situaties waarin relatief veel mensen zich onveilig voelen zijn: plekken waar jongeren rondhangen, rondom uitgaansgelegenheden en bij het bus-/treinstation.

Leefbaarheid
Een overgrote meerderheid van de inwoners van Zevenaar vindt het prettig (67%) of zelfs zeer prettig ( 29%) wonen in de eigen buurt.

Tevredenheid van de inwoners over de gemeente
Aan de respondenten zijn een aantal stellingen voorgelegd over het functioneren van de gemeente in hun buurt. Het ging hierbij om de aandacht die gemeenten hebben voor problemen, het nemen van effectieve maatregelen, het betrekken van bewoners bij veranderingen, de communicatie en het nakomen van beloftes. Een vrij grote groep inwoners oordeelt hierover negatief. Zo vindt 37% van de inwoners dat de gemeente niet doet wat ze zegt en 34% is het (helemaal) oneens met de stelling dat de gemeente goed uitlegt wat ze aanpakt en waarom. Wel vindt 39% dat de gemeente de bewoners voldoende betrekt bij veranderingen in de buurt. Op basis van de antwoorden op deze stellingen is een kental berekend. Gemiddeld scoort de gemeente hierop iets beter dan de totale regio.

Tevredenheid van de inwoners over de politie
Aan mensen die de politie in kennis hebben gesteld van een delict, is gevraagd hoe tevreden ze waren over alles wat de politie in deze zaak heeft gedaan. 37% van de inwoners van Zevenaar is hier (zeer) tevreden over en 39% is (zeer) ontevreden. Over het functioneren van de politie in de eigen buurt is 37% van de inwoners (zeer) tevreden maar een iets groter aandeel is (zeer) ontevreden (39% -18% gaf aan zelfs zeer ontevreden te zijn). Iets meer dan eenderde (36%) is neutraal. Deze resultaten samengenomen wijken vrijwel niet af van de totale regio. Ten opzichte van 2001 en 1999 is er sprake van een kleine verbetering.

Ten opzichte van de regio komt de gemeente Zevenaar dus redelijk goed uit de bus. Uiteraard zijn er verbeterpunten en die zullen meegenomen worden in het jaarplan openbare orde en veiligheid en hier zullen de verschillende afdelingen binnen de gemeente mee aan de slag gaan.

Deze uitkomsten leveren belangrijke input voor het lokale (meerjaren)beleid op het gebied van veiligheid en leefbaarheid en verschaffen een bruikbaar instrument voor de gemeentelijke regievoering op dit gebied. Deze input zal lokaal zijn weerslag vinden in het Integrale Veiligheidsbeleid (IVB) gemeente Zevenaar en het meerjaren integrale plan Openbare orde, Veiligheid en Leefbaarheid (samenwerking tussen gemeenten, de politie-unit Rivierenland-Oost en het Openbaar Ministerie).

Leeswijzer Rapportage (pdf-bestand)
In 2001 is een rapportcijfer voor de gemeente gevraagd; dit jaar is er geen rapportcijfer voor de gemeente gevraagd, maar zijn er stellingen over de gemeente opgenomen in de vragenlijst. Op basis van het aantal mensen dat het een/oneens is met deze stellingen is een kental "oordeel gemeente" berekend. Dit is echter niet te vergelijken met een rapportcijfer. De schaalscore loopt van 0-10, hetgeen betekent dat hoe hoger de score, hoe meer mensen het eens zijn met de stelling. Een score van 0 betekent dat alle mensen het helemaal oneens zijn met de stelling, een score van 5 betekent dat mensen gemiddeld neutraal tegenover de stelling staan. Aangezien de stelling over de gemeente dit jaar voor het eerst gesteld is, kan er geen vergelijking gemaakt worden met de uitkomst van 2001.

De Veiligheidsmonitor geeft inzicht in de veiligheid en leefbaarheid van de regio tot op wijkniveau. Voor Zevenaar is dit uitgesplitst in 5 gebieden, te weten de oude gemeente Angerlo, Zevenaar Noord, Zevenaar West, Zevenaar Centrum en Zevenaar-Oost/Babberich/Oud-Zevenaar.


* Gemeenterapport Zevenaar(def).pdf