Ondernemers positief gestemd over economische ontwikkelingen

Deloitte

Rotterdam, 7 april 2006 - Directeuren uit het middenbedrijf zijn positiever gestemd over de economische ontwikkelingen dan een jaar geleden. Het algehele ondernemersklimaat is daarmee weer bijna op het niveau van het jaar 2000. Het vertrouwen van de ondernemers komt met name naar voren op het gebied van werkgelegenheid en investeringen. Dit is een van de conclusies uit de meest recente TrendMeter-index, een onderzoek uitgevoerd door Motivaction in opdracht van accountants- adviesorganisatie Deloitte.

Uit het onderzoek blijkt dat met name op het gebied van werkgelegenheid en investeringen de ondernemers een stuk optimistischer zijn dan een jaar geleden. Van de ondervraagden verwacht 36% dat de werkgelegenheid in de eigen onderneming toeneemt. De investeringsmogelijkheden worden met een score van 41% nog rooskleuriger bevonden. Een merendeel van de ondernemers (56%) ziet de ontwikkelingen van de orderportefeuille positief tegemoet. Zo'n 5% voorziet echter een verslechtering van de omzet. Over de winstgevendheid van de onderneming zijn de ondervraagden negatiever gestemd. De verwachting dat de winst zal toenemen heerst bij 42% van de directeuren terwijl 13% rekening houdt met een daling.

Het toenemende optimisme over de economische ontwikkelingen past in een trend. Vanaf najaar 2000 daalde de index als gevolg van de laagconjunctuur van 38 naar 6. Sinds 2003 stijgt het vertrouwen gestaag tot de huidige waarde van 32.

De TrendMeter-index peilt twee maal per jaar de verwachtingen van vierhonderd directeuren in het middenbedrijf over de komende twaalf maanden. In het onderzoek staan vier thema's centraal: orderpositie, werkgelegenheid, investeringen en winstgevendheid. Ondernemers geven aan hoe hun bedrijf scoort op genoemde thema's. De TrendMeter-index kan als graadmeter van het ondernemersklimaat in het Nederlandse middenbedrijf worden gezien.

Meer informatie:
De complete resultaten van de TrendMeter-index zijn op te vragen via Wilma Bontes, Mediacontacten (wbontes@deloitte.nl/06-21272102)

Over Deloitte Touche Tohmatsu
Deloitte Touche Tohmatsu is een organisatie van zelfstandige memberfirms, die zich richt op de hoogste kwaliteit bij het leveren van professionele dienstverlening en advies. Onze dienstverlening is gebaseerd op een wereldwijde strategie voor circa 150 landen. Daartoe is de expertise beschikbaar van 120.000 professionals in alle werelddelen en van onze memberfirms met hun vestigingen. Dienstverlening wordt aangeboden in vier professionele disciplines: accountants, belastingadviseurs, consultants, financieel adviseurs. Onze memberfirms werken zowel voor de grootste wereldwijde ondernemingen, als voor nationale bedrijven, de publieke sector als voor snelgroeiende bedrijven.

Deloitte Touche Tohmatsu is een Swiss Verein. Noch Deloitte Touche Tohmatsu, noch een van de memberfirms aanvaardt aansprakelijkheid voor het handelen of nalaten van handelen van andere memberfirms. Elke memberfirm is een zelfstandige juridische eenheid die werkt onder de naar Deloitte, Deloitte & Touche, Deloitte Touche Tohmatsu of enige andere daaraan gerelateerde naam. De dienstverlening zoals weergegeven in deze uitgave wordt geleverd door de betreffende memberfirm en niet door Deloitte Touche Tohmatsu Verein.