Van der Veer nieuwe hoogleraar mens-machine-interactie

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Het College van bestuur heeft prof. dr. G.C. (Gerrit) van der Veer (1940) benoemd tot hoogleraar bij de faculteit Informatica. Hij zal invulling geven aan de leerstoel Mens, computer, maatschappij, in het bijzonder mens-machine-interactie. De benoeming heeft een omvang van 0,3 fte en gaat per 1 mei 2006 in voor de duur van vier jaar.

De aanstelling is gezien zijn leeftijd bijzonder: Gerrit van der Veer is 65 jaar. Internationaal staat Van der Veer hoog aangeschreven. Hij is lid van het Conference Management Committee van de Special Interest Group Computer-Human Interaction (SIG-CHI). Eerder was hij Vice President for Conferences voor SIG-CHI en voorzitter van de Nederlandse afdeling, SIGCHI.NL. Van der Veer wil ervoor zorgen dat de gebruiker serieus wordt genomen in elk automatiseringstraject en wil dit inpassen in academische opleidingen voor professionals in de ict.

Wetenschappelijke carrière
Gerrit van der Veer studeerde in 1966 als psycholoog af aan de Vrije Universiteit (VU). In 1990 behaalde hij aan dezelfde universiteit zijn doctorstitel met de dissertatie 'Human-computer interaction, individual differences and design recommendations'. Zijn loopbaan startte in 1961 bij de VU. Van 1961 tot 1966 ontwierp Van der Veer statistische computerprogramma's voor de faculteit Psychologie en doceerde hij onderzoeksmethoden en statistiek. Na zijn afstuderen werd hij er universitair docent en onderzoekspartner. Tussen 1988 tot 1991 was hij voor zowel de faculteit Psychologie als de faculteit Informatica werkzaam. In 1991 maakte hij definitief de overstap naar de faculteit Informatica waar hij tot december 2005 als universitair hoofddocent een multidisciplinaire onderzoeksgroep leidde, die zich bezig hield met het ontwerpen van interactieve computersystemen. Deze onderzoeksgroep ontwikkelde een nieuw curriculum, 'Multimedia and Culture', een afstudeerrichting binnen de opleiding Informatiekunde van de VU. Naast zijn werk voor de VU is hij vanaf 1991 ook vijf jaar werkzaam geweest als vakgroepvoorzitter bij de vakgroep Cognitieve Ergonomie aan de Universiteit Twente.

Van der Veer werd medio 2004 benoemd tot hoogleraar in 'Interaction Design' aan de Faculteit der Exacte Wetenschappen van de VU. Hij doceert en begeleidt studenten op het gebied van 'Human-Computer Interaction' en de informatiekunde minor 'Multimedia and Culture'. Verder is hij studiebegeleider van masterstudenten.

Gedurende zijn loopbaan als wetenschappelijk onderzoeker heeft Van der Veer een behoorlijk aantal beurzen en subsidies ontvangen. Hij heeft diverse innovatieve onderzoeksprogramma's geleid omtrent mens-machine-interactie, gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken. In 2005 ontving hij nog een toelage van het Nederlands BioInformatica Centrum voor het onderzoek 'User Interfaces for Scientific Collaboration' dat in oktober jongstleden is gestart.
Gerrit van der Veer treedt regelmatig op als voorzitter of vertegenwoordiger van diverse nationale en internationale organisaties en conferenties op het gebied van human-computer interaction en ergonomie. Zo was hij medeoprichter van de European Association of Cognitive Ergonomics. Ook was hij lid van de Nederlandse normcommissie voor software-ergonomie van de NEN en nam hij deel in diverse redactieraden zoals die van het Tijdschrift voor Ergonomie.

Oude bekende
Voor de Open Universiteit is Gerrit van der Veer een oude bekende: hij droeg bij aan de eerste cursussen op het gebied van human-computer interaction. Daarnaast was hij als extern referent verantwoordelijk voor de complete herziening van de cursus Human-Computer Interaction en werkte hij mee aan de herziene cursus Interactieve multimedia van de Open Universiteit.