Gemeente Dordrecht


---

Concentratie fijnstof veel lager dan gedacht


De concentraties fijnstof blijken in Nederland veel lager dan werd gedacht. Dat is de conclusie van het Milieu - en Natuurplanbureau en RIVM, op basis van nieuwe metingen en rekenmodellen. Dordrecht heeft op diezelfde basis een begin gemaakt met het opnieuw doorrekenen van enkele belangrijke projecten in de stad. Daarbij worden de conclusies van het Milieu - en Natuurplanbureau bevestigd. Volgens het Milieu - en Natuurplanbureau zou de huidige fijnstofconcentratie wel eens 10 tot 15% lager kunnen zijn. Het aantal knelpunten waar in 2010 de Europese norm nog wordt overschreden daalt op landelijk niveau met ca. 50%. Dat komt vooral doordat op veel locaties de fijnstofconcentratie `net boven de norm' lag.

De recente metingen en prognoses zijn "vertaald" in achtergrondconcentraties en emissiefactoren die zijn opgenomen in het nieuwste rekenmodel CAR II. Uit tal van berekeningen met CAR II blijkt dat de fijnstofproblematiek vanaf ongeveer 2008 veel minder belemmeringen oplevert dan onder de vorige versie van het CARmodel. Dat geldt overigens niet voor stikstofdioxide. Bij deze stof treden slechts marginale verschillen op met het voorgaande model.

De gemeente Dordrecht heeft inmiddels externe adviesbureaus verschillende projecten, zoals Achterom / Bagijnhof en Gezondheidspark, opnieuw laten doorrekenen volgens het nieuwe CAR II - model. De bureaus concluderen daarbij dat de eerder berekende fijnstofproblemen binnen deze projecten door de bijgestelde rekenmodellen achterhaald zijn.

De gemeente Dordrecht had eerder al de conclusie getrokken dat de resultaten van de eerder gehanteerde rekenmodellen afweken van de metingen van een RIVM meetstation in de stad. De metingen gaven circa 12 overschrijdingsdagen fijnstof minder aan dan de rekenmodellen. Deze afwijking is in het nieuwe rekenmodel gecorrigeerd. Deze aanpassing levert voor de meeste projecten die over twee tot drie jaar in de uitvoering komen, met de nieuwe uitgangspunten geen fijnstofproblemen meer op.

Redactie
Leo den Otter
Afdeling Communicatie

telefoon (078) 639 69 89

email l.den.otter@dordrecht.nl

Informatie
Gert Slager
Afdeling Beleid
telefoon (078) 639 68 44