Dienstenbond CNV

CAO PBO overleg schiet niet op.
07-04-2006

Op 4 april jl. heeft de CNV Dienstenbond voor de tweede maal gesproken over een vernieuwde CAO. Werkgevers blijken ineens de wachtgeld-regeling te willen herzien. Op die manier schiet het niet op. Wij sturen u deze info in tweevoud om dit keer ook uw niet georganiseerde collega te kunnen informeren.

De vakorganisaties hebben voorafgaand aan het tweede overleg nadrukkelijk de wens uitgesproken spoedig tot een akkoord te willen komen. Behalve de loonvraag spelen ook diverse thema's op het gebied van sociale zekerheid (WW, WIA) en ziektekosten een belangrijke rol. Ook over de 100% pensioenvoortzetting tijdens ziekte en levensloop is van gedachten gewisseld. Al is hier al enigszins inhoudelijk over gedebatteerd, er is nog geen sprake van toenadering.

Donderslag bij heldere hemel: de wachtgeldregeling "moderniseren" De voornaamste reden voor de vertraging, is het feit dat de werkgevers tijdens de laatste bespreking plotsklaps inbrachten op termijn de wachtgeldregeling te willen laten onderzoeken en "moderniseren". Men heeft de vakorganisaties verzocht in te stemmen met een onderzoek naar aanpassingen. Wij hebben dit geweigerd. Door in te stemmen met een dergelijk onderzoek zouden wij namelijk de onterechte indruk kunnen wekken, dat ook de vakbonden van mening zouden zijn dat aanpassing van de wachtgeldregeling noodzakelijk is. En dat is niet het geval! Wij hebben de werkgever dan ook met klem verzocht dit voorstel in te trekken. De werkgevers nemen dit nu in overweging; zolang dit thema een rol blijft spelen zien de vakbonden geen basis voor voortzetting van het overleg. Indien de werkgevers zouden persisteren, dan zullen wij een achterbanraadpleging organiseren.

Wet gelijke behandeling
Een ander element dat tot vertraging leidt, is het feit dat een belangrijke werkgroep, die zich bezighoudt met gelijke behandeling (waaronder leeftijdsdagen), ons haar bevindingen pas over 4 à 6 weken zal laten weten. Werkgevers willen de uitkomsten in ieder geval meenemen in het huidige CAO-overleg. Voor ons staat dit nog niet vast maar is dit afhankelijk van wat de werkgroep aan ons voorlegt.

Wij hebben een vervolgafspraak gemaakt op 30 mei aanstaande. Wij houden u op de hoogte van eventuele ontwikkelingen. Voor vragen of opmerkingen over deze mailing kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot per e-mail: b.degroot@cnvdibo.nl of op telefoonnummer 010-2651111.

De organisatiegraad binnen de PBO daalt, en dat is een slechte zaak Hoewel de CNV Dienstenbond een van de snelst groeiende bonden van Nederland is, neemt het aantal leden binnen de PBO af. Leden gaan met pensioen of komen door de krimp van de PBO-sector in andere bedrijfstakken te werken. Juist omdat die PBO zo onder druk staat en er komende jaren nog heel wat banen verloren zullen gaan, is het goed om lid te worden van een vakbond die niet alleen uw CAO afsluit, maar juist u, als individu, bijstaat als ook uw baan onder druk komt te staan! Wordt daarom nu lid van een bond waar de communicatielijnen kort zijn, waar uw belangen worden behartigd door een bestuurder die meer dan acht jaar ervaring heeft binnen de en, ook dat is aantrekkelijk, waar de contributie lager is dan menig andere bond of rechtsbijstand-verzekeraar!