Gemeente Woerden

7 april 2006

Uitkomst debat Staatsliedenkwartier over veiligheid: Niet tegenover, maar met elkaar

Op 3 april jongstleden vond in de R. de Jagerschool een discussieavond plaats over overlast. De avond, georganiseerd door het wijkplatform, jongerenwerk (SKW), gemeente en een aantal jongeren uit de wijk zelf, stond in het teken van het samen werken aan een veilige(r) wijk.

Aan de hand van een aantal stellingen, begeleid door discussieleider Gijs Weenink (verbonden aan de debatacademie), voerden ongeveer vijftig bewoners uit een deel van de wijk, ouderen en jongeren, een levendige, soms emotionele, maar vooral ook begripvolle en positieve discussie. We praten vanavond niet alleen tegen elkaar, maar vooral ook met elkaar, zoals wijkwethouder Cees van Elteren het omschreef bij de opening. Naast de directeur van de R. de Jagerschool was ook de nieuwe wijkagent van het Staatsliedenkwartier aanwezig die eind april in zijn nieuwe functie start. Ook burgemeester Schmidt was van de partij.

Hoewel het overgrote deel van de aanwezige bewoners zich veilig voelt in de buurt, wordt de overlast van jeugd en de rommel op straat als een probleem ervaren. De incidenten rond de jaarwisseling bij de R. de Jagerschool waren voor velen de druppel die de emmer deed overlopen. Op initiatief van de gemeente werd gezamenlijk gezocht naar oplossingen. Het organiseren van een Lagerhuisdebat was daar één van.

Belangrijkste uitkomst van de avond was dat de dialoog tussen vooral de jongeren en de ouderen in de wijk, voorheen vrijwel afwezig, weer voor een belangrijk deel hersteld is. Het vertrouwen in elkaar en in politie en gemeente (waar het de laatste tijd aan ontbrak) heeft nu weer een ondergrond gekregen. Van onverschilligheid is nu geen sprake meer. Jongeren erkenden de overlast die zij veroorzaken. Voetballen op school, s avonds laat nog rondhangen op het schoolplein, de rommel en met brommers en scooters over het schoolplein rijden. Het zijn slechts enkele voorbeelden die tijdens de avond de revue passeerden.

Maar ook de jongeren zelf kwamen met een aantal kritische noten. Ook wij worden niet altijd netjes aangesproken en vaak zelfs helemaal niet. De politie treedt verschillend op. Van de ene agent mogen we niks. Van een ander weer wel. Het oordeel over ons is vaak al gemaakt en uitgesproken, al voordat we iets konden of wilden zeggen. We beseffen dat we soms overlast veroorzaken, maar we willen er ook zelf wel wat aan doen, aldus een jongere.

Jongeren gaven aan ideeën te hebben over de inrichting van wat volgens alle aanwezige wijkbewoners geen hangplek maar een ontmoetingsplek voor jongeren is. Eén van de jongeren, die meerdere malen met overtuiging, verve en een opbouwende instelling dit verwoordde, werd door Cees van Elteren, overeenkomstig de spelregels van het Lagerhuisdebat, dan ook uitverkoren tot beste debater van de avond.

Het gewenste vervolg van de avond, zo werd bepleit, is een gezamelijke schouw door de wijk. Wijkplatform, gemeente, jongeren en politie samen op pad langs de overlastplekken. Daarnaast zijn jongeren en gemeente met elkaar in gesprek over de inrichting en onderhoud van de JOP. De container die er staat mag weg, de verlichting kan beter en er moet iets komen om op te zitten. Ook zal aandacht worden besteedt aan een aantal spelregels. Wat mag wel en niet als het om alcohol- en drugsgebruik gaat? Wanneer en welke extra voorzieningen moet de politie eventueel hebben om te handhaven als het toch weer fout gaat ? Een bewoner: Het was de laatste maanden rustig in de wijk. We willen het voor elkaar en met elkaar ook zo houden. Deze avond was een stap in de goede richting.

Voor meer informatie of reacties kunt u mailen met Jan Eric Leenes, sr. beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid (OOV), gemeente Woerden. Mailadres: leenes.j@woerden.nl.