Nederlands Kanker Instituut


Behandeling met aspirine voor erfelijke vorm van kanker

Amsterdam, 6 april 2006 - Aspirinecrème is een veelbelovend middel om het 'tulbandsyndroom', een erfelijke vorm van kanker, te behandelen. Dat concluderen onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in een online publicatie in het tijdschrift British Journal of Dermatology van 23 maart. Dit onderzoek volgt op de vondst van de functie van een belangrijk kankergen betrokken bij het ontstaan van het 'tulbandsyndroom'.

Erfelijke cylindromatosis is een zeldzame vorm van kanker van de haarzakjes (minder dan honderd patiënten in Nederland) met name voorkomend op de hoofdhuid. Het ontstaan van verschillende cylindromas op het hoofd kan leiden tot het 'tulbandsyndroom'. De enige behandeling tot nu toe is mutilerend: het chirurgisch verwijderen van de (vele) tumoren.

Uit een pilot studie met vijf cylindromatosis patiënten blijkt dat aspirinecrème een veelbelovende nieuwe behandeling kan zijn voor deze erfelijke vorm van kanker. Dat concluderen prof. René Bernards en zijn collega's van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in een online publicatie in het British Journal of Dermatology van 23 maart. Na behandeling met de zalf verdwenen twee van de twaalf bestudeerde cylindromas (foto beschikbaar zie '