Vrije Universiteit Amsterdam

Langstzittende rector van de VU en Nederland legt ambtsketen neer

VU-rector treedt terug

Na negen jaar treedt rector magnificus Taede Sminia per 1 september aanstaande terug. Hij sluit hiermee een enerverende periode af waarin hij als bestuurder voor de VU veel tot stand heeft gebracht. Zijn tomeloze inzet en enthousiasme verdienen groot respect. De universiteit, het ziekenhuis en de hogeschool Windesheim zijn hem veel dank verschuldigd.

De Raad van Toezicht is inmiddels de procedure gestart voor het zoeken naar de opvolger binnen de academische kring van de VU. Dit betekent dat naar verwachting nog voor de zomer bekend is wie de nieuwe rector magnificus van de VU wordt.

In 1963 begon Taede Sminia zijn studie Biologie aan de Vrije Universiteit. In 1967 trad hij in dienst bij de VU. De laatste 20 jaar heeft hij meerdere zware bestuurlijke taken met het hoogleraarschap in de Histologie en Immunologie gecombineerd. Hij was promotor van 30 promovendi. De afgelopen negen jaar was hij rector magnificus. Taede Sminia is op dit moment de langst zittende rector in Nederland en de langst zittende rector aan de Vrije Universiteit ooit. "In al die 40 jaar was geen dag hetzelfde en heb ik mij met evenveel plezier beziggehouden met het geven van onderwijs, het verrichten van onderzoek en het bestuur. Ik heb genoten van de interactie met al die verschillende mensen in en om de VU, niet in de laatste plaats van het contact met studenten. Ik heb ervoor gekozen terug te treden als rector om het op bestuurlijk vlak wat rustiger aan te doen."