VVD


6-4-2006

EU en Wit-Rusland na de presidentiële verkiezingen van maart 2006

Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vandaag samen met Jan Marinus Wiersma (PvdA) het initiatief genomen om in het Europees Parlement een Belarus Caucus op te richten. Deze werkgroep beoogt Wit-Rusland op de agenda te houden en het contact met de democratische oppositie op systematische wijze te onderhouden.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Het is van groot belang dat de Unie ook richting Poetin stelling neemt. Poetin is immers de man die, zonder blikken of blozen, Loekasjenko met zijn overwinning feliciteerde. Hij is ook degene die de economie van Wit-Rusland draaiende houdt aan de hand van goedkope grondstofleveranties."

PvdA-Europarlementariër Jan Marinus Wiersma: "Er is nu ontzettend veel aandacht, maar vaak zakt dat heel snel weg. Met dit initiatief willen we voorkomen dat dat gebeurt."

De aandacht voor de dictatoriale situatie in Wit-Rusland is groter dan ooit tevoren. Oppositieleider Milinkevitsj heeft bovendien deze week een bezoek gebracht aan het Europees Parlement in Straatsburg om aandacht te vragen voor de gevangenschap van oppositieactivisten en de onduidelijkheid voor Wit-Russische families over hun gevangen familieleden.

De uitdaging voor zowel Parlement, Raad als Commissie is nu om Wit-Rusland op de agenda te houden en bij te dragen aan daadwerkelijke democratische veranderingen in Wit-Rusland door contact te onderhouden met de Wit-Russische democratische oppositie.

De Belarus Caucus is een netwerk open voor alle Europese politici die willen bijdragen aan een vrije en democratische samenleving in Wit-Rusland. De Caucus wordt ondersteund door leden van de vier grootste partijen in het parlement.

De eerste activiteit van de Caucus is een hearing op donderdag 27 april aanstaande, 1 dag na de herdenking van de Tsernobylramp 20 jaar geleden. Experts zullen hier hun visie geven op de noodzakelijke maatregelen vanuit de EU om van de laatste Europese dictatuur een democratie te helpen maken.