Nederlands Uitgeversverbond

Up date specificaties Certified PDF Tijdschriften Nederland

Certified PDF tijdschriften Nederland
Om advertenties digitaal én drukgereed te kunnen aanleveren heeft de Groep Publiekstijdschriften van het Nederlands Uitgeversverbond een veilig PDF-bestand ontwikkeld. Bestanden van advertenties, die als 'Certified PDF tijdschriften Nederland' worden aangeleverd, zijn even veilig als de reeds bekende 'high end'-bestanden, zoals TIFF IT-P1 en CT/LW.

Het PDF-bestandsformaat wordt steeds meer beschouwd als hét standaardformaat in de prepresswereld voor het aanmaken van advertenties en kan bijvoorbeeld op eenvoudige desktop apparatuur worden gebruikt. Voor de uitwisseling van grafische bestanden is een PDF een uiterst geschikt formaat. Door het toepassen van de 'certified' technologie kunnen de PDF-bestanden niet meer ongecontroleerd worden gewijzigd. Certified PDF registreert alle wijzigingen die een PDF bestand ondergaat en wanneer en door wie deze werden uitgevoerd.

De specifieke technische instellingen voor het aanmaken van een PDF-bestand voor advertenties van publiekstijdschriften zijn opgesteld door een commissie (DAL TC)

Wat is de DALTC
De DALTC is de Nederlandse Technische Commissie Digitaal Aanleveren waarin participeren: NUV, VEA en CMBO. Deze commissie houdt zich bezig met standaardisatie op het gebied van digitale aanlevering. Ook de overige organisaties op dit gebied in Nederland voeren nu of binnenkort de update van de specificaties in:

- DALTC advertenties in publiekstijdschriften, vakbladen en wetenschappelijke tijdschriften en commercieel drukwerk in rotatieoffset en diepdruk

- NDP: dagbladen

- IDP Groep: vellendrukwerk en digitaal drukken

Wat is er nieuw in de update?
De v3 specificaties zijn een verbetering ten opzichte van de v2 specificaties voor wat betreft:

- Kleine verbeteringen in de settings waarmee incidenteel voorkomende praktijkproblemen worden opgelost.

- Aangepaste settings voor de nieuwe versies van de diverse DTP pakketten.

- Settings voor directe PDF export vanuit Adobe InDesign.

Overgangstermijn
De nieuwe (v3) Certified PDF specificaties voor full colour advertenties in publiekstijdschriften mogen gebruikt worden vanaf 3 april 2006. De huidige (v2) specificaties mogen in ieder geval nog gebruikt worden tot 1 oktober 2006.

De nieuwe joboptions en PDF profielen zijn te downloaden via de site van CMBO (www.cmbo.nl ). Daar is ook een uitgebreide toelichting op de nieuwe profielen te vinden in een Nederlands- en een Engelstalige versie. De versies in het Frans, Duits en Italiaans zijn met ingang van v3 komen te vervallen, omdat de DALTC heeft vastgesteld dat de Engelse versie in vrijwel alle gevallen voldoet.

De profielen zijn ook te vinden op de Certified PDF site van Enfocus (www.certifiedPDF.net )
(te vinden onder: Community / DALTC (CMBO). Op deze laatste site kan men een (gratis) account aanmaken en de nieuwe joboptions en PDF-profielen downloaden, waarna men in het vervolg automatisch geïnformeerd wordt zodra er updates worden vrijgegeven door de Nederlandse brancheorganisaties.

Relevante websites:
www.cmbo.nl
www.certifiedPDF.net
www.gwg.org