Veilig Amsterdam


07/04/2006 -

Wie zijn troep op straat smijt, is een hoop geld kwijt!

In de week van vrijdag 7 tot donderdag 13 april wordt door de stadsdelen en de centrale stad een handhavingweek georganiseerd. In samenwerking met politie en justitie zullen de medewerkers Handhaving van de stadsdelen verscherpt controleren op de naleving van de gedragsregels voor zwerfvuil en afval. Deze week is onderdeel van de campagne om de bewoners en bedrijven van Amsterdam aandacht te vragen voor het opruimen van afval en zwerfvuil in de openbare ruimte. Onder het motto Wie zijn troep op straat smijt, is een hoop geld kwijt! hangen in de hele stad posters waarin gewezen wordt op de afspraken en regels die in de openbare ruimte gelden.

Op 20 maart is de actie Zwerfvuil en Afval van start gegaan. Een schone stad zorgt niet alleen voor een mooie stad, maar draagt ook bij aan een veilige stad. De gemeente heeft hierin een belangrijke rol, maar ook de inwoners van Amsterdam voelen zich verantwoordelijk voor een leefbare stad.

De afgelopen weken is via onder andere een postercampagne nog eens duidelijk gemaakt wat er gebeurt als je je niet aan de regels houdt. Vandaag is de officiële start van de week van de handhaving; een gemeenschappelijke actie van de stadsdelen en de centrale stad. De komende week zullen alle handhavers in de stad extra intensief controleren op vervuiling. Wie door een handhaver wordt betrapt moet een flinke boete betalen. Het op straat gooien van een patatzakje kost 75, wie zijn vuilniszak op de verkeerde plaats of het verkeerde tijdstip buiten zet, is 65 kwijt.

Een grote groep mensen voelt zich betrokken bij het schoonhouden van hun eigen buurt of straat en zet zich daar ook voor in. De actie is ook een steun in de rug voor al die Amsterdammers die zich wél om hun omgeving bekommeren.

De handhavingweek is de start van de gemeenschappelijke handhaving tegen zwerfvuil. Ook na deze week worden de controles onaangekondigd voortgezet. Net zo lang totdat de vervuilers gaan beseffen dat het normaal is om je aan de regels te houden en je omgeving schoon te houden. En dat allemaal voor een leefbare stad!

Logo boetes zwerfvuil