Gemeente Helden

Voor mensen met wat minder.

Extraatje voor aanschaf van een computer!

De gemeente Helden heeft besloten een tegemoetkoming te verstrekken aan ouders van schoolgaande kinderen voor de aanschaf van een computer.

In het voortgezet onderwijs kunnen leerlingen niet meer zonder computer. Voor gezinnen met een minimuminkomen is de aanschaf van een computer een forse uitgave. De gemeente wil niet dat kinderen door het niet kunnen aanschaffen van een computer een achterstand oplopen.

Wie komt in aanmerking ?
Gezinnen met kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.

Hoeveel?
De tegemoetkoming is 255,00.
Één computer per gezin. Éénmaal in de vijf jaar wordt een aanvraag voor een computer in behandeling genomen.

Kosten
De gemeente heeft onderzocht wat een goede tweedehandse computer kost. Voor 255,00 is het mogelijk een computer aan te schaffen met een voor dit moment gangbare uitrusting (pentium 3) en met de applicaties Works en Word. Wilt u toch een nieuwe computer aanschaffen dan is de tegemoetkoming ook 255,00. De keus is aan u.

Wanneer?
De aanvraag wordt behandeld als een gewone aanvraag bijzondere bijstand. Om toch een indicatie te geven wanneer u eventueel in aanmerking komt:
Bij een inkomen dat niet meer is dan 115 % van de bijstandsnorm en uw vermogen (bijvoorbeeld ook spaargeld) niet hoger is dan 10.210,00. Bij een inkomen boven 115% wordt uw draagkracht berekend.

Aanvragen
Op de afdeling Werk en Inkomen kunt u een aanvraagformulier afhalen of opvragen.


---

Extraatje
Voor chronisch zieken, gehandicapten en inwoners ouder dan 65 jaar hebben de gemeentebesturen van Helden, Kessel, Maasbree en Meijel een speciale regeling gemaakt.
Deze mensen hebben vaak te maken met 'verborgen' kosten, waarvoor geen bijzondere bijstand kan worden aangevraagd. Ze zijn vaker dan iemand anders aangewezen op hulp van familie of vrienden. Bij 'verborgen kosten'kunt u denken aan hogere telefoonkosten, een bloemetje voor de mantelzorg etc. Deze kosten zijn, het woord verborgen zegt het al, moeilijk hard te maken en komen daarom niet voor individuele bijstand in aanmerking.

Wie komt in aanmerking ?
Personen van 65 jaar en ouder, die zelfstandig wonen; Chronisch zieken en gehandicapten* vanaf 18 jaar, die zelfstandig wonen.


* Mensen die in het dagelijks leven functiebeperkingen ondervinden door ziekte of handicap (definitie van chronisch zieken en gehandicaptenraad)

Indicaties kunnen zijn:

* arbeidsongeschiktheid 80-100%;

* gebruikmaken van hulpmiddelen voor wonen/werk, vervoer, lopen/rolstoel, autovoorziening, parkeerkaart gehandicapten;
* het langer dan 6 maanden gebruikmaken van thuiszorg;
* het langer dan 6 maanden onderbehandeling zijn van een specialist.

Hoeveel?
De vergoeding is standaard 250 en geldt per huishouden, dus niet per persoon.

Wanneer?
Als u een inkomen heeft dat niet meer is dan 115 % van de bijstandsnorm en uw vermogen (bijvoorbeeld ook spaargeld) niet hoger is dan 10.210,- (voor een gezin) of 5.105,- (voor een alleenstaande).

Aanvragen
Er is een eenvoudig aanvraagformulier dat u kunt afhalen bij de gemeente Helden op de afdeling Werk en inkomen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot 1 april 2006.

21-4-2005 14:35