Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan alle NVJ-leden werkzaam bij de Wereldomroep Bij conflicht altijd aan zijde werknemer
(7 april 2006)

Beste collega,

Zoals u wellicht hebt vernomen is het bestuur van de NVJ voornemens om bij de Verenigingsraad van 3 mei aanstaande Joop Daalmeijer voor te dragen als voorzitter van de vereniging. Dit voornemen behoeft, zeker naar u toe, enige uitleg. Al was het maar om helder te maken wat dit voorgenomen besluit voor consequenties kan hebben in uw dagelijkse praktijk. Immers naast het voorzitterschap van de NVJ is en blijft Joop Daalmeijer primair hoofdredacteur van Radio Nederland Wereldomroep.

Het is een welbewuste keuze van de NVJ om te werken met een onbezoldigd bestuur met daarin actieve journalisten. Een bewuste keuze omdat wij het van groot belang vinden dat een beroepsvereniging als de NVJ volop in het journalistieke leven moet staan. Ook de huidige voorzitter, Kees Schaepman, is actief journalist, werkzaam voor de radioafdeling van de VPRO. Het bestuur, en daarmee ook de voorzitter, is een van de boegbeelden van onze beroepsvereniging en is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en controleren van het beleid. Binnen de vereniging hebben we echter een strikte scheiding tussen het (bezoldigde) secretariaat en het (onbezoldigde) bestuur. Het secretariaat ondersteunt het NVJ-bestuur en de sectiebesturen, verzorgt de individuele belangenbehartiging, de ledenadministratie en financiële administratie.

In het geval er in de toekomst een (zakelijk) conflict ontstaat tussen de (leden van de) NVJ en de Wereldomroep, mag u er van verzekerd zijn dat de NVJ te allen tijde aan de zijde van de werknemers staat. Daarover zijn ook heldere afspraken gemaakt met Joop Daalmeijer. In een dergelijk geval zal hij nooit als vertegenwoordiger van de NVJ optreden. Ons secretariaat, dus daarmee ook de juridische afdeling en ondergetekende als secretaris Omroep, heeft binnen de beleidsdoelstellingen die door de Verenigingsraad worden bepaald autonome vrijheid. Dat is noodzakelijk om de taak als belangenbehartiger optimaal te kunnen uitoefenen.

Mocht u naar aanleiding van dit schrijven nog de behoefte hebben aan meer informatie, schroom dan niet contact met mij op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Marc Visch
Secretaris Omroep
NVJ