Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Ormel en Buijs over het contact met Solvay Pharmaceuticals B.V. voor de levering van een grieppandemisch vaccin

Kamerstuk, 7-4-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2672537

7 april 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op kamervragen van de Kamerleden Ormel en Buijs over het contract met Solvay Pharmaceuticals B.V. voor de levering van een grieppandemisch vaccin de levering van een grieppandemisch vaccin.
(2050610500)

Vraag 1
Is het waar dat u een contract heeft afgesloten met de firma Solvay voor de levering van 16 miljoen doses griepvaccin, zodra er sprake is van een mutatie van het griepvirus naar een van mens op mens overdraagbare variant, en er een werkzaam vaccin is ontwikkeld? 1)

Antwoord 1
Ja. Ik heb met het in Nederland gevestigde Solvay Pharmaceuticals B.V. een contract gesloten waarmee ik de eerste 8 productieweken van het pandemisch vaccin reserveer voor de Nederlandse bevolking. In deze weken kan naar verwachting vaccin voor 16 miljoen mensen geproduceerd worden. Naar mijn mening heb ik hiermee de best mogelijke garantie om de Nederlandse bevolking zo snel mogelijk na uitbraak van een pandemie te voorzien van vaccin.

Vraag 2
Welke afspraken zijn gemaakt over de risico aansprakelijkheid bij onverhoopte bijwerkingen?

Antwoord 2
Een pandemisch vaccin kan pas gemaakt worden wanneer duidelijk is welk virus de grieppandemie veroorzaakt. Vervolgens wordt zo'n vaccin ontwikkeld en geproduceerd onder grote (tijds)druk. De noodzaak voor een vaccin zal zeer groot zijn maar de tijd ontbreekt om de gebruikelijke studies volledig af te ronden. Het is onmogelijk voor een vaccinproducent om in een dergelijke situatie de gebruikelijke aansprakelijkheid voor het vaccin op zich te nemen. Overheden maken daarom bij het sluiten van dit soort contracten afspraken over de aanprakelijkheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept ook op tot het overnemen van aansprakelijkheid. Zonder het maken van afspraken hierover, zal een vaccin onmogelijk op tijd tot stand kunnen komen.

In het contract dat ik heb afgesloten staat beschreven hoe de aansprakelijkheid is geregeld. In geval van bijwerkingen die terug te voeren zijn op onzorgvuldigheid of nalatigheid in de productie of levering met betrekking tot de GMP (Good Manufacturing Practices)-eisen door de producent ligt de aansprakelijkheid bij Solvay Pharmaceuticals B.V..
De aansprakelijkheid in alle andere gevallen is overgenomen door de overheid. Hiermee heeft de Nederlandse overheid Solvay Pharmaceuticals B.V. vrijgewaard van claims voor bijwerkingen als gevolg van het vaccin die niet terug te leiden zijn op de GMP-eisen maar wel op de eigenschappen van het vaccin.

Om tot een goed werkzaam vaccin te komen is nog veel onderzoek vereist. In samenwerking tussen Solvay Pharmaceuticals B.V. en het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) wordt een onderzoeksplan opgesteld voor het ontwikkelingstraject van een grieppandemisch vaccin. Ook zal Solvay Pharmaceuticals B.V. zich inspannen om een registratiedossier voor het vaccin aan te bieden aan de registratieautoriteiten op basis van het verrichte onderzoek.

Vraag 3
Is er naar uw mening verschil in interpretatie tussen Solvay en u ten aanzien van de risico- aansprakelijkheid? Zo ja, op welke wijze gaat u dit verschil oplossen?

Antwoord 3
Nee. Er is geen enkele onduidelijkheid tussen partijen over het gesloten contract en de daarin gemaakte afspraken over aansprakelijkheid.

Vraag 4
Kunt u de Kamer informeren zodra u oplossing heeft bereikt voor dit verschil in interpretatie?

Antwoord 4
Zie 3.

Tot slot maak ik van de gelegenheid gebruik u namens Solvay Pharmaceuticals B.V. uit te nodigen voor een werkbezoek aan de nieuwe celkweek influenzavaccin productiefaciliteit van het bedrijf. Dit is de locatie waar ook het grieppandemisch vaccin gemaakt zal worden.

1) VPRO: Andere tijden, 27 maart 2006