Siemens

Persbericht

0604.773

Den Haag, vrijdag 7 april 2006

Consortium Zuiderzeelijn uit kritiek op voornemen regering

Het Consortium Zuiderzeelijn Nederland, waarin samenwerken ABN-AMRO, Ballast Nedam, BAM, Fluor en Siemens Nederland, heeft kennis genomen van de door het ministerie van Verkeer en Waterstaat opgestelde structuurvisie voor het Noorden. In deze nota zijn de alternatieve vervoersopties voor de Zuiderzeelijn, de verbinding tussen de randstad en het Noorden uitgewerkt. Het consortium neemt afstand van de hoge investeringsbedragen die genoemd worden in de structuurvisie en heeft bij de minister ernstig bezwaar aangetekend tegen deze in haar ogen onterechte en onjuiste weergave van de door haar ingediende voorstellen.

In de door het ministerie uitgevoerde marktconsultatie heeft het consortium een aantal alternatieven aangeboden. Dit betrof én de hogesnelheidstrein én de magneetbaanopties. Het consortium heeft daarbij vastgesteld dat de door haar aangegeven berekeningen en kosten door het ministerie substantieel zijn gewijzigd. Hierdoor zijn volstrekt onrealistische waarden gehanteerd voor de maatschappelijke kosten/baten-berekeningen van de lijn. Zo heeft het consortium aangeboden de baan te kunnen bouwen in een aantal varianten tegen prijzen tussen 4,1 en 5,3 miljard euro. In de structuurvisie worden bedragen genoemd die vele miljarden hoger liggen.

Daarnaast heeft het consortium al sinds december 1999 aangeven, dat een deel van de kosten privaat te financieren zijn, waardoor de kosten voor de overheid substantieel kunnen worden gereduceerd. Deze PPS-optie is in de structuurvisie niet uitgewerkt, waardoor de besluitvormers een werkelijk evenwichtige afweging wordt onthouden.

Op deze wijze wordt een vernieuwingskans in publiek-private samenwerking gemist, waarbij de mogelijkheid verloren gaat om het Noorden te ontsluiten en onderdeel van het Europese netwerk te maken. Het project zou niet alleen werkgelegenheid opleveren op een aantal locaties in Flevoland en de Noordelijk provincies, maar ook de innovatiekracht van ons land versterken.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Wim de Leur
Tel. (070) 333 22 43
E-mail: wim.de-leur@siemens.com
Voor alle Siemens persberichten zie: www.siemens.nl/persinfo