Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|7 april 2006  |
|Nummer        |
|77            |

E 172.568 voor vier vernieuwende projecten
Provincie steunt leren voor laagopgeleiden

Meer laagopgeleide Brabanders laten deelnemen aan leeractiviteiten. Dat is het doel van vier innovatieve projecten bij de gemeente Veldhoven, ROC West Brabant, zorginstelling Vivent en ROC Midden Brabant. GS trekken in totaal E 172.568 uit voor deze projecten, die deel uitmaken van het grootschalige actieprogramma Kennis=Meedoen.

Laagopgeleide volwassenen nemen maar weinig deel aan leeractiviteiten, blijkt uit onderzoek. Dat kan nadelig uitpakken voor hun positie op de arbeidsmarkt en voor hun deelname aan de samenleving.
Daarom laat de provincie een campagne uitvoeren die professionals ertoe aanzet om meer vernieuwende activiteiten te organiseren voor laagopgeleiden. Deze zogenoemde profcampagne heeft nu de volgende vier pilotprojecten opgeleverd:

1. Het project Alfabetisering Romajongeren van de gemeente Veldhoven. Roma zijn zigeuners. De jongeren vallen vaak uit op school, waardoor zij onvoldoende kunnen lezen en schrijven (provinciale bijdrage: E 22.610).
2. Het project 'Grijp je kans' van het Kellebeek College, ROC West Brabant, gaat experimenteren met het toegankelijk maken van rijksgefinancierde BBL opleidingen (leren en werken tegelijk) voor volwassen deelnemers, door maatwerk te leveren voor bedrijven en hun laagopgeleide werknemers (provinciale bijdrage: E 50.000).
3. Het project Wijsmakers introduceert bij zorginstelling Vivent het in Engeland zeer succesvolle concept van 'learning representatives': personen die tot de doelgroep behoren en hun collega's enthousiasmeren en doorverwijzen op het gebied van leren (provinciale bijdrage: E 49.958).
4. Het project 'Met onderwijs ouderwijs' van ROC Midden Brabant probeert laagopgeleide ouders te bereiken en te motiveren via de school van hun kinderen en het thema opvoeding (provinciale bijdrage: E 50.000).

Een onafhankelijk onderzoeksbureau zal de projecten uitgebreid monitoren. Dit om zoveel mogelijk kennis op te doen en te verspreiden onder professionals in Brabant.