Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


05-04-2006
Standpunt Verpakkingen van Frugi Venta
Op de Algemene Ledenvergadering heeft de heer Varekamp in zijn speech de volgende tekst uitgesproken over Verpakkingsregeling / Nedvang

Een slecht voorbeeld van regelgeving betreft het Besluit Beheer Verpakking papier en karton'. In maart heeft u twee verwarrende circulaires over dit onderwerp ontvangen van Staatssecretaris Van Geel van het Ministerie van VROM. Het kabinet wenst aansluiting op een financieringssysteem zoals dat al in Duitsland (Grüne Punkt) en België (Fost Plus) op basis van EU-regelgeving van kracht is. Hiermee komt een einde aan het tijdperk van het Convenant Verpakkingen,dat u heeft gevrijwaard van zware administratieve en financiële lasten. Het nieuwe beleid van VROM is gebaseerd op het principe `de vervuiler betaalt'. Als u als importeur of verpakker op de Nederlandse markt (dus export blijft buiten beschouwing) verpakkingen toevoegt, bent u volgens VROM verantwoordelijk voor de financiering van de inzameling en recycling van verpakkingsmateriaal uit huishoudelijk afval. Het is zuiver theorie, dat afzonderlijke bedrijven daarover met alle gemeenten in Nederland afspraken kunnen maken.

Onder aanvoering van het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) en de FNLI (de levensmiddelenindustrie) is in december een collectieve uitvoeringsorganisatie opgericht, die o.a. de benodigde vergoeding voor de gemeenten moet gaan incasseren. Die stichting heet Nedvang (Nederland van Afval naar Grondstof). De voorlopige vaste en variabele tarieven van Nedvang zijn sinds een aantal weken bekend. De bedrijven die minder dan 15.000 kg verpakkingsmateriaal per jaar (bedrijfsverpakking of consumentenverpakking) op de markt zetten, behoeven voorlopig niets te doen in afwachting van een collectieve aansluiting via bijvoorbeeld het PT.
De importeurs en verpakkers, die meer dan 15 ton verpakkingsmateriaal toevoegen, adviseren wij om zich voor medio mei individueel bij Nedvang aan te sluiten.Wel zijn er belangrijke vragen over de invulling, waarop wij u nog geen goed antwoord kunnen geven.

Wij houden u, als lid, via onze nieuwsbrief en website op de hoogte van de ontwikkelingen bij Nedvang.