Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
7 april 2006

Overheid betaalt bijdrage kosten kinderopvang zes maanden door bij werkloosheid

De overheid gaat vanaf 2008 ouders die werkloos worden de bijdrage in de kosten van kinderopvang zes maanden doorbetalen. Op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de ministerraad ermee ingestemd de Wet kinderopvang in deze zin te wijzigen.

Momenteel loopt de overheidsbijdrage bij werkloosheid door tot aan het einde van het jaar, ongeacht het moment waarop iemand werkloos wordt. Het kabinet vindt het echter onterecht dat iemand die vroeg in het jaar werkloos wordt langer een bijdrage van de overheid krijgt dan iemand die later in het jaar werkloos wordt. Met deze maatregel wil het kabinet alle werkloze ouders in gelijke mate in de gelegenheid stellen actief op zoek te gaan naar (nieuw) werk. Doorbetaling van de overheidsbijdrage zorgt ervoor dat de werkzoekende ouder rustig kan solliciteren, zonder zich zorgen te hoeven maken over de kosten en het mogelijk moeten beëindigen van kinderopvang. De maatregel geldt voor alle ouders die hun baan verliezen. Het maakt niet uit of ze in de WW komen, in de bijstand of helemaal geen uitkering krijgen. Wel moeten ze als werkzoekend staan ingeschreven bij het Centrum voor Werk en Inkomen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 07.04.2006