Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
7 april 2006

Terugkeerbanen voor bijstandsgerechtigden

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om bijstandsgerechtigden met weinig kans op werk een terugkeerbaan aan te bieden. Daarmee kunnen ze maximaal twee jaar met behoud van uitkering werken aan een terugkeer naar de arbeidsmarkt. Het kabinet wil gemeenten zo meer ruimte geven om achterblijvers in de bijstand perspectief op een baan te bieden. Dat staat in een wetsvoorstel waarmee het kabinet heeft ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De terugkeerbanen zijn bedoeld voor bijstandsgerechtigden die, door persoonlijke belemmeringen, het moeilijkst aan het werk te helpen zijn. Met een terugkeerbaan krijgen ze maximaal twee jaar de tijd zich te ontwikkelen en door te stromen naar een stage, een taalcursus of een andere stap op weg naar een gewone baan.

De gemeenten, die sinds 1 januari 2004 verantwoordelijk zijn voor de bijstand, bepalen wie er voor welke terugkeerbaan in aanmerking komen. Het is de bedoeling dat het om tijdelijk en additioneel werk gaat dat vooral nuttig is voor de ontwikkeling van de betrokken bijstandsgerechtigde. Het kan worden verricht voor een gemeentelijke instelling, maar ook voor een gewone werkgever. Het kabinet wil wel voorkomen dat de terugkeerbanen een bedreiging vormen voor bestaande banen. De werkzaamheden moet daarom niet primair op productiviteit zijn gericht, maar op de terugkeer naar de arbeidsmarkt van bijstandsgerechtigden.

De duur van de terugkeerbaan blijft beperkt tot maximaal twee jaar. Dat is volgens het kabinet voldoende om de ervaring en vaardigheden op te doen die nodig zijn voor een succesvol vervolg. Van de gemeenten wordt een intensieve begeleiding verwacht.

Mensen met een terugkeerbaan blijven een bijstandsuitkering ontvangen en krijgen dus geen loon. Gemeenten kunnen wel een bonus uitkeren. Om het risico van valse concurrentie te voorkomen, moeten gemeenten in sommige gevallen een vergoeding vragen van werkgevers die een bijstandsgerechtigde voor zich laten werken.

Het kabinet besloot al eerder af te zien van participatiebanen, waarbij bijstandsuitkeringen zouden wordt gebruikt als loonkostensubsidie. De terugkeerbanen zijn simpeler en sneller in te voeren, zodat gemeenten er al vanaf 1 januari 2007 gebruik van kunnen maken.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 07.04.2006