Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
7 april 2006

Ministerraad stemt in met eenvoudiger belastingregels ('paarse krokodil')

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Wijn van Financiën ingestemd met een vereenvoudiging van de belastingregels voor loon in natura, zoals vergoedingen voor telefoon en internet. Doel van de set voorstellen, ook wel bekend als de Paarse Krokodil, is vermindering van irritatiepunten van werkgevers. Hierbij is gebruik gemaakt van de signalen bij het meldpunt Administratieve Lasten.

Juist op het punt van het loonbegrip (wat is fiscaal belast en wat niet) geldt dat de absolute omvang van de administratieve last voor werkgevers vaak niet het belangrijkste is. Vooral de irritatie over gedetailleerde regelgeving telt. De voorstellen leveren werkgevers een besparing op aan administratieve handelingen van in totaal ruim 50 miljoen euro.

In de wetsvoorstellen staan oplossingen voor zaken als geschenken van de werkgever, maaltijdverstrekkingen, personeelsfeesten, vergoedingen voor telefoon en internetaansluitingen, reiskostenvergoedingen, openbaarvervoerkaarten, bedrijfsfitness en de loonbelastingverklaring. Ook worden regelingen aangepakt als fiscale vergunningen (voor bijvoorbeeld de opslag van rode diesel voor de landbouw), BTW op medische hulpmiddelen, motorrijtuigenbelasting voor aanhangwagens en de BTW-teruggaaf voor toeristen van buiten de Europese Unie.

RVD, 07.04.2006