Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht ministerraad
7 april 2006

EXTRA GELD HUISVESTING BREDE SCHOOL EN SPORTACCOMMODATIES

Het kabinet heeft voor 2006 en 2007 in totaal 46 miljoen euro beschikbaar gesteld om eenmalig te investeren in de brede school en in de wijk voor onderwijs, opvang en sport. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De brede school levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en draagt bij aan het realiseren van een sluitende dagindeling voor kinderen en hun ouders. Sport is daarvan een onderdeel. De huisvesting van brede scholen en sportaccommodaties zijn evenwel op dit moment veelal niet geschikt voor multifunctioneel gebruik.

Op grond van dit voorstel kunnen gemeenten samen met de lokale organisaties van de brede school en sport een aanvraag indienen om huisvesting geschikt te maken voor multifunctioneel gebruik. Als gebouwen voor meer doeleinden en doelgroepen geschikt zijn, bevordert dit de samenwerking tussen de diverse partijen. Bovendien kan hierdoor op lokaal niveau een meer samenhangend aanbod ontstaan voor allerlei activiteiten voor jongeren en wijkbewoners; iets wat ook de integratie en sociale cohesie bevordert.

Met dit voorstel worden tegelijkertijd twee moties (Verhagen en Atsma) en een amendement (Van der Sande/Verbeet) uitgevoerd. Het ministerie van OCW draagt 36 miljoen euro bij en het ministerie van VWS 10 miljoen euro.

RVD, 07.04.2006