Nederlanders wel EU gezind

Hosting concepts

Er is in Nederland een ware run ontstaan op het verkrijgen van .EU domeinnamen. De laatste fase van de .EU domeinnaamregistratie (met de toepasselijke naam Landrush) is vandaag van start gegaan. Deze registratiefase is beschikbaar voor iedereen die een .EU domeinnaam wil bemachtigen.

De afgelopen maanden konden alleen merk- en naamrechthouders hun .EU domeinnaam registreren. Tijdens deze fases (Sunrise I & II) hebben Nederlandse bedrijven en ondernemers bewezen ware internet-entrepreneurs te zijn. Volgens het EURid (de europese instantie die de verdeling van de .EU domeinnamen regelt) hebben Nederlanders ruim 55.000 domeinnaamaanvragen geplaatst, goed voor maar liefst een tweede plaats in Europa.

Ook voor de Landrush - waarin iedereen zijn gewenste .EU domeinnaam mag aanvragen - tonen Nederlanders veel interesse. Domeinnaamgroothandel Openprovider meldt dat er bij hen ruim zeven keer zoveel aanvragen voor de Landrush als voor de Sunrise zijn binnen gekomen. Over een aantal dagen zal pas blijken hoeveel domeinnamen er daadwerkelijk door Nederlanders worden bemachtigd, de namen worden toegewezen op basis van 'Wie het eerst komt, die het eerst maalt'. En dat vergt behoorlijk wat administratieve kracht van EURid.

Wie na het hardde 'nee' op de Europese grondwet van mening was dat Nederlanders niet Europees gezind zijn, moet zijn mening herzien. Wanneer er iets te verdienen valt, speelt de Nederlandse handelsgeest weer op en lopen we in de e-conomy vooraan.

Wegens de enorme hoeveelheid aanvragen is de .EU beschikbaarheidscontrole een groot deel van de dag offline geweest. Op www.whois.eu kan men kijken of de gewenste domeinnaam nog vrij is. Om een beschikbare naam te registreren kan men vervolgens op list.eurid.eu/registrars/ een geaccrediteerde .EU registrant selecteren.

Of de .EU domeinnaam-extensie een belangrijke plaats gaat innemen naast de .COM en .NL domeinnaam is nog maar de vraag. Nederland heeft in ieder geval getoond de extensie als serieuze kanshebber te overwegen.


---------------