GroenLinks

Dekker op uitnodiging GroenLinks bij huurdersprotest Amsterdam

7 april 2006

Minister Dekker van VROM komt zaterdag om 14.00 uur op uitnodiging van GroenLinks naar de Dam in Amsterdam. Daar wordt door de woonbond en een groot aantal maatschappelijke organisaties een grote manifestatie gehouden onder het motto "Houd huren betaalbaar". In aanwezigheid van Femke Halsema en Ineke van Gent zullen enkele huurders en Jan Laurier, voorzitter van de Woonbond, een petitie aanbieden aan de minister.

GroenLinks verwerpt de liberaliseringsplannen van minister Dekker en doet zaterdag daarom een uiterste poging om samen met gedupeerde huurders de minister op andere gedachten te brengen: de huurplannen van dit kabinet moeten de prullenbak in.

Enkeltje prullenbak voor de huurplannen van Dekker De huurplannen van Dekker moeten van tafel. Gisteren heeft Ineke van Gent hiertoe, mede namens de PvdA en SP, een motie ingediend. Deze motie, waarover volgende week in de Tweede Kamer wordt gestemd, roept de minister op haar huurplannen in te trekken. Als de plannen onverhoopt doorgaan, zullen de huurders in Nederland fors meer gaan betalen voor hun woningen. De jaarlijkse huurverhoging loopt voor twee miljoen huishoudens de komende jaren op tot wel 4% boven de inflatie. Voor nieuwe huurders, zoals jongeren en starters, maar ook ouderen die moeten verhuizen naar een aangepaste woning, dreigt de huur honderden euros hoger uit te komen.

GroenLinks wil echte oplossingen voor problemen woningmarkt De huurliberalisering lost niets op. De minister garandeert fors hogere huren, maar geeft geen enkele garantie dat de doorstroming op woningmarkt wordt verbeterd, dat de wachttijden korter worden en de prijzen voor een koopwoning lager. GroenLinks vindt dat minister Dekker, in plaats van geld weg te halen bij huurders met een bescheiden inkomen, de aftrek van hypotheekrente van topverdieners moet inperken. In plaats van de huren met tientallen euros te verhogen, moet de inflatie maatgevend zijn voor de huurverhoging. Ook moet voorkomen worden dat door de introductie van markthuren eenzijdige wijken ontstaan. De minister dient juist de woningcorporaties te dwingen om meer betaalbare huur- en koopwoningen te bouwen.

Femke Halsema
Ineke van Gent