Gemeente Gouda


persbericht: pvda, cda, christenunie en groenlinks gaan college vormen (7/4/2006)

De gemeente Gouda krijgt een college dat bestaat uit de partijen PvdA, CDA, ChristenUnie en GroenLinks. Dat hebben de onderhandelaars namens die partijen gisteravond besloten. Dit betekent dat de VVD, D66 en Gouda's 50+ Partij in de oppositie gaan. In de oppositie hadden al plaats genomen de SP, SGP en Gemeente Belangen Gouda.

Het nieuwe college gaat bestaan uit vijf wethouders. De PvdA levert twee wethouders, de andere partijen een. Namens de PvdA zijn de kandidaten om wethouder te worden Siebe Keulen, die nu wethouder is, en Marion Suijker. Zij is de eerste wethouderskandidaat van buiten de Goudse gemeenteraad. Marion Suijker is directeur van de Stichting Kwadraad, een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening. Daarnaast is zij bestuurslid van de Stichting Alouan en de Stichting Vrouwenopvangcentrum en lid van de Raad van Toezicht van Woonpartners Midden-Holland.

Namens het CDA is kandidaat-wethouder Marco Kastelein, nu CDA-fractievoorzitter. Hij is in het dagelijks leven directeur Beleid en Communicatie bij het CNV.

Namens GroenLinks is kandidaat-wethouder Arnout Menkveld, nu fractievoorzitter van GroenLinks. Hij is in het dagelijks leven hoofd van de afdeling Wonen bij de gemeente Spijkenisse.

Namens de ChristenUnie begint Piet van der Sluijs aan het nieuwe college, maar per 1 januari 2007 wordt hij opgevolgd door Harro Janssen, nu fractievoorzitter van de ChristenUnie. Piet van der Sluijs is gevraagd zijn kennis en ervaring in te zetten om het nieuwe college een goede start te laten maken. Daarnaast wil hij een aantal zaken afronden waar hij zich de afgelopen vier jaar voor heeft ingezet. Harro Janssen is nu business consultant bij de Rabobank Nederland in Utrecht.

De onderhandelaars hebben gisteren ook gesproken over de verdeling van portefeuilles. Aanstaande donderdag nemen zij daarover een definitief besluit.

Op 20 april maken de kandidaat-wethouders kennis met de gemeenteraad. Op 26 april staat de benoeming van de wethouders geagendeerd voor de gemeenteraad.