Gemeente Binnenmaas

Regionale bedrijventerrein:

Ter inzage legging stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteit "Eerste fase Regionaal bedrijventerrein Hoeksche Waard"

De commissie Hoeksche Waard wil een regionaal bedrijventerrein realiseren op het grondgebied van de gemeente Binnenmaas, in de noordrand van de Hoeksche Waard. Het terrein heeft een omvang van 60 hectare netto.

Voor de inrichting van de eerste 20 hectare van het regionale bedrijventerrein heeft de commissie Hoeksche Waard een stedenbouwkundig plan inclusief regels voor beeldkwaliteit opgesteld. De commissie Hoeksche Waard wil de eerste fase van 20 hectare direct aansluitend aan de oostzijde van het bestaande bedrijventerrein Boonsweg realiseren. Doel van het stedenbouwkundig plan inclusief regels voor beeldkwaliteit is om de inrichting van het bedrijventerrein en de randvoorwaarden voor de beeldkwaliteit inzichtelijk te maken. Daarbij wordt ook een doorkijk gegeven naar de eventuele vervolgfasen van het bedrijventerrein.

De commissie Hoeksche Waard is initiatiefnemer voor de ontwikkeling van het regionale bedrijventerrein Hoeksche Waard. Omdat het een ontwikkeling is waarin alle zes de Hoeksche Waardse gemeenten deelnemen, wordt het stedenbouwkundig plan inclusief beeldkwaliteit in alle zes de Hoeksche Waardse gemeenten ter inzage gelegd.

Het stedenbouwkundig plan inclusief beeldkwaliteit ter inzage Op basis van de inspraakverordening in combinatie met afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht leggen wij het concept stedenbouwkundig plan inclusief beeldkwaliteit gedurende zes weken ter inzage. Inspraak wordt verleend aan ingezetenen en belanghebbenden. Van 10 april 2006 tot en met 22 mei 2006 ligt het concept plan voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis aan de Sportlaan 22 in Maasdam van 09.00 tot 12.30 uur, iedere woensdag van 13.30 uur tot 16.00 uur en iedere dinsdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur. U kunt tevens kennis nemen van de inhoud van de nota op onze website www.binnenmaas.nl

Zienswijze op het stedenbouwkundig plan inclusief beeldkwaliteit Op basis van de inspraakverordening betrekken burgemeester en wethouders ingezetenen en belanghebbenden bij de voorbereiding van gemeentelijk beleid. Gedurende de ter inzage termijn 10 april 2006 tot en met 22 mei 2006 kunnen ingezetenen en belanghebbenden naar keuze mondeling dan wel schriftelijk een zienswijze kenbaar maken over het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteit "Eerste fase Regionaal bedrijventerrein Hoeksche Waard". Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5455, 3299 ZH Maasdam. Degenen die mondeling zienswijzen naar voren willen brengen kunnen contact opnemen met de heer R. de Vries van de afdeling Beleid en Projecten, op telefoon: 078-6764433.

Informatiebijeenkomst
Tijdens de ter inzage termijn organiseren wij een bijeenkomst waarin wij u informeren over het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteit. Ook hebt u tijdens deze bijeenkomst de mogelijkheid om vragen te stellen en zienswijzen in te dienen. Deze informatiebijeenkomst is op 2 mei 2006 vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis van de gemeente Binnenmaas (Sportlaan 22, Maasdam).

Vervolgtraject
De gemeente Binnenmaas is bevoegd gezag omdat de ontwikkeling zich op het grondgebied van de gemeente Binnenmaas afspeelt. De gemeente Binnenmaas besluit over de vaststelling van het plan en over de wijze waarop met de ingediende inspraakreacties wordt omgegaan. Na de inspraak zal een nota van beantwoording worden opgesteld, waarin we aangegeven op welke wijze we met de ingediende inspraakreacties omgaan.

Maasdam, 7 april 2006

Overig:

---

De onderstaande stukken dienen ter ondersteuning.


---

Inleiding
Er wordt al geruime tijd gesproken over de ontwikkeling van bedrijventerreinen in de Hoeksche Waard. Alhoewel de Hoeksche Waardse gemeenten bovenregionale opvang van bedrijventerrein afwijzen, zijn zij van mening dat het realiseren van een Hoeksche Waards terrein om te voorzien in de regionale behoefte gewenst is. Door het ontwikkelen van een Hoeksche Waards terrein kunnen wij ruimte bieden aan deze regionale terreinen en een bepaalde dynamiek in de Hoeksche Waard in stand houden. Hierbij is wel van belang dat een dergelijk terrein aan kwaliteitsuitgangspunten voldoet en aansluit bij de omgeving.

De behoefte voor een regionaal terrein is 90 hectare. Van deze 90 hectare wordt 30 hectare verspreid over de gemeenten gerealiseerd en 60 hectare op een geconcentreerde locatie in de noordrand van de Hoeksche Waard. Dit betekent dat de geconcentreerde locatie op ons grondgebied komt.

In de Hoeksche Waard zijn al beslissingen genomen die betrekking hebben op de ontwikkeling van dit regionale terrein. In de eerste plaats hebben de gemeenten in een convenant afgesproken dat zij gezamenlijk een regionaal terrein willen ontwikkelen. In dit convenant zijn afspraken gemaakt over het gezamenlijke, regionale terrein en over de lokale terreinen die verspreid over de verschillende gemeenten mogen worden gerealiseerd (30 hectare netto). De provincie heeft ingestemd met de afspraken in dit convenant. Verder hebben de gemeenten uitgangspunten vastgelegd over de ontwikkeling van het regionale terrein en de ontwikkeling van de lokale terreinen. In deze uitgangspunten staat bijvoorbeeld welke bedrijven op de lokale terreinen thuis horen en welke bedrijven op het regionale terrein. Ook zijn er uitgangspunten opgenomen over kwaliteit en grondaankopen. Alle gemeenten hebben eind 2002 ingestemd met deze algemene uitgangspunten.

Het belangrijkste besluit dat is genomen, is de beslissing over de locatie van het regionale bedrijventerrein. In het streekplan is door de provincie al aangegeven aan welk gebied zij denken voor bedrijfsterreinontwikkeling. De gemeenten hebben een visie op de noordrand van de Hoeksche Waard opgesteld waarin de omvang van dit zoekgebied is beperkt. In deze Noordrandvisie geven de gemeenten aan dat zij binnen dit zoekgebied een regionaal bedrijventerrein willen realiseren. Het precieze zoekgebied is aangegeven op de kaart bij de noordrandvisie die u hieronder vindt. Als u de complete tekst van de Noordrandvisie wilt bekijken dan kan dat hier.

Plan
Binnen het zoekgebied ontwikkelen wij plannen voor de aanleg van het regionale bedrijventerrein. De ontwikkeling van het regionale bedrijventerrein bestaat dus uit de aanleg van een bedrijventerrein van 60 hectare netto voor Hoeksche Waardse bedrijven. Dit terrein leggen we gefaseerd aan, waarbij de eerste fase 20 hectare netto bedraagt.

Omdat het zoekgebied op grondgebied van onze gemeente ligt, worden alle besluiten over de invulling van de locatie door ons genomen. Deze besluiten worden in overleg met alle gemeenten, voorbereid.

Het planvormingstraject is onder te verdelen in een aantal verschillende onderwerpen, namelijk:

- Wet Voorkeursrecht Gemeenten

- Strategische Milieu Beoordeling / Milieu Effect Rapportage
- Structuurplan

- Stedenbouwkundig plan

- Bestemmingsplan

- Organisatievorm
Per onderwerp zullen we kort de hoofdlijnen weergeven. Daarnaast zullen we de globale planning per punt aangeven.

Wet Voorkeursrecht Gemeenten
In november 2002 hebben wij een voorkeursrecht gevestigd op gronden rondom de Boonsweg. Wilt u weten wat dit voorkeursrecht inhoudt, dan kunt u dat hier zien.

Op basis van een vastgesteld structuurplan heeft de gemeenteraad de mogelijkheid het gevestigde voorkeursrecht te verlengen. In zijn raadsvergadering van 2 mei 2005 heeft de gemeenteraad het structuurplan Regionaal Bedrijventerrein d.d. 2 mei 2005 vastgesteld. Daarnaast heeft de gemeenteraad op basis van dit structuurplan het voorkeursrecht verlengd.

Strategische Milieu Beoordeling / Milieu Effect Rapportage RIHW heeft als initiatiefnemer besloten een Strategische Milieu Beoordeling (SMB) / Milieu Effect Rapport-procedure (MER) te doorlopen voor deze ontwikkeling. Deze procedure wordt doorlopen om de besluitvorming te faciliteren, het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming en draagvlak te creëren bij betrokkenen en belanghebbenden. De gemeente Binnenmaas treedt op als bevoegd gezag. Al wilt u meer weten over de MER-procedure kunt u op de volgende link klikken: hoe zit de MER-procedure in elkaar?

Het te nemen besluit waarvoor de SMB-procedure / MER-procedure wordt uitgevoerd, betreft in de eerste fase het opstellen van een structuurplan voor het totale terrein van 60 hectare netto. In de tweede fase van deze procedure betreft dit het op te stellen bestemmingsplan voor de eerste fase van de ontwikkeling van het regionale terrein. De geplande omvang van deze eerste fase van het regionale terrein is 20 hectare netto. Er is sprake van een getrapte MER. De eerste stap is gekoppeld aan het structuurplan en de uiteindelijke tweede stap aan het bestemmingsplan. Het te nemen besluit betreft in de tweede fase de wijziging van het bestemmingsplan Landelijk Gebied Heinenoord van 1974.

De strategische Milieu Beoordeling / Milieueffectrapportage eerste fase regionaal bedrijventerrein Hoeksche Waard is door de gemeenteraad ter kennisname aangenomen in zijn vergadering van 2 mei 2005. Klik hier voor meer informatie.

Documenten:

* startnotitie MER (in PDF-file)

* Richtlijnen SMB / MER

* Strategische Milieu Beoordeling / Milieueffectrapportage eerste fase

* Natuurtoets

* Actualisatie Marktonderzoek

Structuurplan
De eerste stap in de planvorming is het opstellen van het structuurplan "Regionaal Bedrijventerrein Hoeksche Waard". Het doel van het structuurplan is, in overeenstemming met de Wet op de Ruimtelijke Ordening, het vastleggen van de (planologische) hoofdlijnen, op basis waarvan de ontwikkeling van het regionale bedrijventerrein kan worden uitgevoerd.

In zijn vergadering van 2 mei 2005 heeft de gemeenteraad van Binnenmaas op grond van artikel 7 van de Wet op Ruimtelijke Ordening besloten het Structuurplan Regionaal Bedrijventerrein Hoeksche Waard, d.d. 2 mei 2005 vast te stellen. Klik hier voor meer informatie.

Documenten:

* Ontwerpstructuurplan regionaal bedrijventerrein Hoeksche Waard.

Stedenbouwkundig plan / beeldkwaliteitplan
Nu het structuurplan door de gemeenteraad is vastgesteld gaan we dit verder uitwerken naar een concreter plan.

We huren een extern bureau in wat voor ons een stedenbouwkundig plan zal ontwikkelen. Dit stedenbouwkundige plan is een ontwerp voor de eerste fase (20 hectare netto) van het regionale terrein. In dit stedenbouwkundig plan zullen we ingaan op bijvoorbeeld de wijze van vormgeving van de randen, de zonering en clustering van bedrijven en de verkeerskundige maatregelen (om bijvoorbeeld sluipverkeer tegen te gaan). Hieraan gekoppeld stellen we ook een beeldkwaliteitplan. Hierin worden de randvoorwaarden en eisen aan beeldkwaliteit gesteld. Materiaal- en kleurgebruik zal bijvoorbeeld een onderwerp zijn wat in het beeldkwaliteitplan aan bod komt.

Bestemmingsplan
Het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitplan moeten we vastleggen in een bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan is de juridische vertaling van de gekozen standpunten. In het bestemmingsplan nemen we de bepalingen op over het gebruik van de ruimte op het te realiseren bedrijventerrein. We zullen starten met een bestemmingsplan voor de eerste fase van 20 hectare bedrijventerrein.

Wij verwachten in het najaar 2005 het bestemmingsplan op te stellen.

Organisatievorm
Het regionale bedrijventerrein is een gezamenlijke ontwikkeling van de 6 Hoeksche Waardse gemeenten. Het terrein is dan ook bestemd voor alle Hoeksche Waardse gemeenten.
Vanuit dit uitgangspunt is besloten om een organisatie op te richten, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, de realisatie en het beheer van het regionale bedrijventerrein. Daarnaast ligt door een dergelijke organisatievorm het (financiële) risico niet alleen bij de gemeente Binnenmaas, maar bij alle gemeenten.

De gemeenteraden zullen zich in de eerste helft van 2005 uitspreken over de op te stellen organisatievorm.

Planning: ter inzage liggende documenten / actuele data Het vastgestelde structuurplan ligt ter inzage. Klik hier voor meer informatie.

Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen het gevestigde voorkeursrecht gemeenten zoals besloten op 2 mei 2005. Klik hier voor meer informatie hierover.

Betrokken instanties / Communicatie:

* RIHW (Ruimtelijke Inrichting Hoeksche Waard)
* Gemeente Cromstrijen

* Gemeente 's-Gravendeel

* Gemeente Korendijk

* Gemeente Oud-Beijerland

* Gemeente Strijen

Daarnaast voeren wij overleg met verschillende belanghebbenden / belangenorganisaties:

* KIHW (Kontaktgroep Industrie en handel Hoeksche Waard)
* Stichting Noordrand Open

* Hoeksche Waards Landschap

* Waterschap

* Bewoners / belanghebbenden

Contact
De verantwoordelijk bestuurder is wethouder J.C. Hage (gemeente Binnenmaas). De opdrachtgever en initiatiefnemer voor de ontwikkeling van het regionale bedrijventerrein is RIHW, vertegenwoordigd door streekmanager G. Rooimans.

In geval van vragen over (de ontwikkeling van) het regionale bedrijventerrein of de te doorlopen procedure, kunt u contact op nemen met de RIHW (de heer G. Rooimans; telefoon 078-6480600) of met de gemeente Binnenmaas (de heer R. de Vries; op dinsdag, woensdag en donderdag bereikbaar op telefoonnummer 078-6764433).

Tot slot geven wij u nog even een overzicht van een aantal achterliggende stukken over het regionale bedrijventerrein.
- Noordrandvisie

- Beleidsvoornemen start 20 hectare netto

- Kwaliteitsbeeld

- Nota van beantwoording

- Informatie over Wet voorkeursrecht gemeenten
- Enquête regionaal bedrijventerrein onder ondernemers in de Hoeksche Waard.

Klik om terug te gaan OneStat Web Analytics