Gemeente Hilversum

Vragen Groenlinks en SP inzake huurbeleid minister Dekker

7 april 2006
Geachte college,

Op 28 maart heeft de Tweede Kamer ingestemd met de voorstellen van minister Dekker om de huren van een flink deel van de huurvoorraad op termijn te liberaliseren. Op korte termijn betekent dit dat bewoners van dit deel van de huurvoorraad per 1 januari 2007 kunnen worden geconfronteerd met een extra huurverhoging van 0,5%. Op langere termijn wordt de maximaal redelijke huur van deze woningen, voor zittende huurders zonder huurtoeslag, met 10% verhoogd en worden extra huurverhogingen mogelijk. Voor vrijkomende woningen vervalt iedere regulering ten aanzien van de huurhoogte.

Daarnaast zal de hoogte van de huur voor alle huurwoningen op een andere manier worden bepaald. Van belang wordt hierbij de WOZ-waarde van de woningen, die voor een deel de hoogte van de maximaal redelijke huur gaat bepalen. Gezien de WOZ-waarden van woningen in Hilversum kan dit leiden tot hogere huren voor een groot deel van de sociale huurvoorraad.

Wij maken ons grote zorgen over de gevolgen voor de sociale huurvoorraad in Hilversum. In omliggende gemeenten dreigt tussen de 50 en 75% van de huurwoningen in de geliberaliseerde voorraad terecht te komen. Als dit in Hilversum ook gebeurt, zal Hilversum, zeker op termijn, een groot probleem krijgen met het huisvesten van minder vermogende huishoudens.

Om een beeld te kunnen krijgen van de omvang van de problematiek in Hilversum en de mogelijke gevolgen voor het gemeentelijk beleid ten aanzien van volkshuisvesting willen wij u de volgende vragen stellen:
1. welk percentage van de huurwoningen in de sociale huursector in Hilversum komt in aanmerking voor liberalisering?
2. welk effect zal de toepassing van de WOZ-waarde in het woningwaarderingsstelsel hebben op de huurprijzen van sociale huurwoningen in Hilversum?

3. indien dit nog niet duidelijk is, is er overleg met de woningcorporaties in Hilversum om dit in kaart te brengen?
4. zo nee, bent u bereid om hierover met de woningcorporaties in overleg te treden?

5. is uw college bereid de woningcorporaties op te roepen de mogelijkheid om een extra huurverhoging van 0,5% per 1 januari 2007 te vragen, niet te benutten (de corporaties worden hier door de minister vrij in gelaten)?

6. is uw college bereid om met woningcorporaties afspraken te maken om de mogelijk negatieve gevolgen van het huurbeleid voor minder vermogende woningzoekenden te ondervangen?

7. bent u bereid om hierover in de eerstvolgende raadscommissie stad een notitie te overleggen op basis waarvan de raad met u kan meedenken over de mogelijkheden om, zonodig, in Hilversum een sociaal volkshuisvestingsbeleid te handhaven?

In afwachting van uw antwoord,
Met de meeste hoogachting,
Johan van Damme GroenLinks
John van Otterloo
SP