Ministerie van Justitie

Persbericht

Justitie en Financiën winnen Nationale Innovatieprijs 7 april 2006
Het Nederlandse Taxonomie Project (NTP) heeft donderdag op het Innovatiefestival in Dordrecht de Nationale Innovatieprijs voor projecten in de publieke sector gekregen. Er waren in totaal 175 inzendingen.

De prijs houdt in dat het NTP samen met twee andere projecten de eer van Nederland mag gaan verdedigen op de 4th Quality Conference for Public Administration in Tampere (Finland) eind september van dit jaar. De ministers Donner en Zalm zijn blij met de prijs. Het is niet alleen een aanmoediging om door te gaan, maar ook een erkenning van de manier waarop de administratieve lastendruk wordt aangepakt, aldus de bewindslieden.

Jaarlijks maken ondernemers in Nederland hoge kosten om te kunnen voldoen aan informatieverplichtingen die voortvloeien uit wet- en regelgeving, zoals het opstellen van de jaarrekening en de belastingaangifte, en het aanleveren van statistische gegevens. Om dit proces te vereenvoudigen, ontwikkelde het NTP een zogeheten Nederlandse XBRL-taxonomie die het verzamelen van gegevens en het opstellen van rapportages sterk vereenvoudigt. Nog dit jaar kunnen ondernemers van start met de taxonomie, ter voorbereiding op grootschalig gebruik vanaf 2007.

Het Nederlandse Taxonomie Project is een samenwerkingsverband van de ministeries van Justitie en Financiën en is qua beoogde opbrengst het grootste project uit het programma vermindering administratieve lasten voor het bedrijfsleven van het kabinet Balkenende. De geraamde administratieve lastenverlichting bij gebruik van de taxonomie bedraagt voor ondernemers 350 miljoen euro in 2007, maar bij optimale benutting van de mogelijkheden kunnen de besparingen oplopen tot zon 900 miljoen euro.

Door een Nederlandse XBRL-taxonomie in te voeren in financiële softwarepakketten, kunnen ondernemers en accountants met één druk op de knop de juiste gegevens voor de jaarrekening, winstaangifte en economische statistieken uit hun administratie verzamelen en aanleveren bij de Kamers van Koophandel (KvK), Belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

XBRL (eXtensible Business Reporting Language) is een open standaard voor de elektronische samenstelling en uitwisseling van bedrijfsrapportages. De taxonomie is een gegevenswoordenboek waarin alle gegevens uit de belangrijkste financiële verantwoordingsketens (jaarrekening-, fiscaal en statistiekdomein) en hun onderlinge samenhang zijn vastgelegd.

De XBRL-taxonomie verandert niets aan de administratie van de ondernemer, maar plaatst de taxonomie als een soort tolk tussen de administratie van de ondernemer en de door de overheid gevraagde informatie. Dit gebeurt door middel van het inlezen van de taxonomie in de software. Jaarlijks kan een nieuwe taxonomie, aangepast aan wijzigingen in de wetgeving, kosteloos worden gedownload van het internet.

Internationaal wordt de Nederlandse innovatieve aanpak om via de XBRL-taxonomie administratieve lastenverlichting voor het bedrijfsleven te bereiken met interesse gevolgd. In Australië, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten zijn inmiddels naar Nederlands voorbeeld projecten in voorbereiding. Daarnaast tonen onder meer landen uit de Europese Unie evenals Japan interesse. De uitzending naar Tampere onderstreept het internationale belang van het project.

Meer informatie: Persbericht Administratieve lasten voor ondernemers fors omlaag