Senternovem


06-04-2006

Stadhuis

Almelo

krijgt windturbine op dak

Het stadhuis in Almelo krijgt vrijdag 7 april een Turby op het dak. Deze windturbine heeft een opwekkingsvermogen van vierduizend kWh. De Turby voorziet hiermee twee gemiddelde huishoudens in hun stroomverbruik.

De plaatsing van de Turby is onderdeel van een proef met het apparaat die Cogas Energie wil uitvoeren. Volgens wethouder B. Kuiper werkt de gemeente Almelo mee om het gebruik van duurzame energie te stimuleren en vanwege de voorbeeldfunctie.

Voor de proef met de Turby hoeft de gemeente niet te betalen. Met de Turby op het dak van het stadhuis heeft Cogas nu twee windturbines geplaatst in de regio. Het bedrijf plaatste eerder al een Turby op het dak van de Saxion Hogeschool in Enschede en nam de kosten van aanschaf en plaatsing - totaal 15.000 euro - ook voor haar rekening.

Volgens een woordvoerder van Cogas is zijn onopvallendheid het grote voordeel van de Turby. Het apparaat is 9,5 meter hoog en is niet opvallend aanwezig op hoge gebouwen. Het is ook geen klassieke 'windmolen' zoals we die kennen. Deze 'omgekeerde roomklopper' draait niet om een horizontale as maar om een verticale as. De Turby vangt van alle kanten wind. De gemeente Almelo zal niet ongelooflijk rijk worden van de energiebesparing die de Turby oplevert. Het is echter wel een apparaat dat grootschalig kan worden ingezet, naast een andere interessante vorm van duurzame energie zoals zonnepanelen. Wijzigingsdatum | 06-04-2006
Print