Dienstenbond CNV

Principe-akkoord ICK-CAO 2006-2007!
07-04-2006

Op donderdag 23 maart 2006 hebben wij een principe-akkoord bereikt over een nieuwe ICK CAO voor de jaren 2006-2007. Wij leggen dit resultaat positief ter stemming voor.

Voorgeschiedenis
De ICK-CAO was reeds verlopen op 31 december vorig jaar. Dit betekent dat we dus een paar maanden geen CAO hebben gehad. Gedurende die maanden hebben wij onderhandeld. Aanvankelijk kwamen de werkgevers in deze onderhandelingen net als voorgaande jaren met een aantal versoberingvoorstellen Zo stonden bijvoorbeeld de ADV- en seniorendagen weer ter discussie. Maar ook dit jaar waren wij het als CNV Dienstenbond daar natuurlijk niet mee eens. Na constructief overleg hebben de werkgevers dan ook uiteindelijk de heikele punten ingetrokken. Daarna konden wij tot een goed resultaat van de onderhandelingen komen.

Het principe-akkoord:

1. Looptijd: 1 januari 2006 t/m 31 december 2007
2. Inkomen


* Per 1 april 2006 worden de salarissen verhoogd met 1,5%, volgens de in cluster 11 van de CAO opgenomen systematiek;
* Per 1 april 2007 worden de salarissen verhoogd met 1,5%, volgens de in cluster 11 van de CAO opgenomen systematiek;
* En de grensbedragen I en II, alsmede de salaristabellen worden met deze percentages op genoemde data verhoogd.


1. Eindeboekjaar-uitkering / doelenuitkering


* Met ingang van 1 juli 2006 wordt een eindeboekjaar-uitkering in de CAO opgenomen. Deze uitkering bedraagt op jaarbasis 0,35% van de in het afgelopen boekjaar verdiende maandsalarissen van de werknemers.

* Indien in het bedrijfsoverleg een regeling doelenuitkering wordt vastgesteld, bedraagt daarvoor het budget op jaarbasis 0,5% van de in het afgelopen boekjaar door de werknemers verdiende maandsalarissen.

* De eindeboekjaar-uitkering / het budget voor de doelenuitkering wordt met ingang van 1 juli 2006 ter beschikking gesteld.
* De eindeboekjaar-uitkering / de doelenuitkering wordt uitgewerkt in een apart cluster in de CAO, op basis van de uitkomsten van de studie die de paritair samengestelde werkgroep naar deze vorm van belonen heeft verricht.

* Vanaf eind 2007 zullen partijen de uitwerking van deze afspraak over einde boekjaaruitkering / doelenuitkering evalueren.


1. Bedrijfstakpensioenregeling ICK


* De bedrijfstakpensioenregeling ICK, die met ingang van 1 januari 2006 in werking is getreden, wordt in cluster 13 van de ICK-CAO opgenomen.

* In verband met wijzigingen is de pensioenpremie voor de bedrijfstakpensioenregeling met ingang van 1 januari 2006 verlaagd met 1,6% van de loonsom (0,8% werkgever en 0,8% werknemer. Partijen bij de ICK-CAO hebben afgesproken dat deze daling van de werkgeverspremie als gevolg van de wijziging in de bedrijfstakpensioenregeling per 1 januari 2006 ten goede komt aan de werknemers. Deze daling van de pensioenpremie kan door de werknemer op verschillende mogelijkheden worden aangewend voor individuele opbouw van extra pensioen, of door stortingen in de levensloopregeling, of door korting op de door de werknemer te betalen pensioenpremies dan wel uitbetaling. De vormgeving van deze toeslag wordt op bedrijfsniveau bepaald.
* Bij verhoging van de pensioenpremie zullen CAO-partijen het beschikbare percentage opnieuw vaststellen.


1. Kinderopvang
Het budget voor kinderopvang wordt met ingang van 1 april 2006 verhoogd van 0,33%
naar 0,4% van de loonsom. Het minimum-budget wordt verhoogd van 2500,- naar
2750,-.

2. Arbeidsongeschiktheid

De pensioenopbouw in het 2e ziektejaar zal worden voortgezet op basis van 100% van het

maandsalaris

* CAO-partijen bevelen werkgevers aan deel te nemen aan het mantelcontract WIA-hiaatverzekering, dat ICT Office met Achmea is overeengekomen. Op basis van dit mantelcontract kunnen werknemers voor eigen rekening via de werkgever een verzekering afsluiten ter dekking van mogelijke WIA-hiaten.


1. Employability
Tijdens de looptijd van de CAO zal een paritaire samengestelde werkgroep een studie
uitvoeren naar methoden om de employability van werknemers in de ICK-sector te
bevorderen in het licht van leeftijdsfasebewust personeelsbeleid.
2. Ervaringen met de levensloopregeling worden bij het volgende overleg besproken.

Mening CNV Dienstenbond
Wij hebben een keurige loonsverhoging gerealiseerd, daarnaast hebben wij een fatsoenlijke afspraak gemaakt over pensioenopbouw tijdens het tweede ziektejaar en over de verruiming van het budget voor kinderopvang. Op deze punten zijn reële afspraken gemaakt. Daarom leggen wij u dit resultaat positief voor. U kunt stemmen tot 29 april. Dit kan per mail via
s.rijken@cnvdibo.nl

Vragen?
Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met uw bestuurder de heer M. Limmen op telefoonnr. 023- 56 51 052. Of per email m.limmen@cnvdibo.nl