Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

07-04-2006

Decubitus in de media: maart 2006

Doorliggen: leg je er niet bij neer!
Verschenen in 2005; Uitgeverij Lemma BV; ISBN 90-5931 399 2; verkrijgbaar in de boekhandel voor 6.50 euro.
Het boekje is bestemd voor helpenden en verzorgenden en gaat over de preventie van doorligplekken (decubitus). Waar je op moet letten om doorliggen te voorkomen, en welke maatregelen zinvol zijn en welke niet. Het is een handzaam, zeer toegankelijk geschreven boekje uit de serie 'Inzicht in verzorging, verzorging in zicht'.

Het stille gevaar van doorliggen
Consumentenbond, Gezondgids maart 2006.
Er wordt gewezen op het gevaar voor het ontstaan van doorligplekken in het ziekenhuis (7%) en wat je er zelf aan kunt doen. Zorginstellingen zouden te weinig doen aan het voorkomen van doorligwonden. Soms treedt er zelfs een verergering op door toepassing van goedbedoelde maar zinloze methoden. Er zijn in het LPZ-rapport van Unimaas geen cijfers gepubliceerd van de instellingen zelf, zodat de consument die bij een eventuele opname niet kan gebruiken om te kiezen voor een instelling.* Juist handelen kan ernstige decubituswonden voorkomen of snel genezen. Het genezingsproces van diepe wonden verloopt echter zeer traag.


* LPZ: Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen

Geen zin in ziekenhuisprak
AD Rotterdams Dagblad en Hoeksche Waard, 10 maart 2006. Zorginstellingen proberen ondervoede mensen aan het eten te krijgen door de maaltijden aantrekkelijk en gezellig te maken. In het Franciscus Ziekenhuis doen ze dit door keuze in het eten, een bloemetje op tafel en gezelligheid. Het verhoogt de eetlust. Een speciale kookmethode voor patiënten met slik- en kauwproblemen zorgt ervoor dat nu bijna geen eten meer terug gaat naar de keuken. Vroeger ging tweederde van het eten weer terug. Bij goed gevoede bewoners is het eenvoudiger infecties en doorligwonden te voorkomen.

Succes in strijd tegen doorliggen
Zondagsnieuws Weert, 19 maart 2006
In het St. Jans Gasthuis in Weert is het aantal decubitusgevallen gedaald van 8% naar 3%. Dit is het resultaat van het invoeren en naleven van een decubitusprotocol, het inschakelen van de diëtiste bij ondervoeding en de inzet van drukverlagende matrassen. Recent is ook een decubitusconsulent aangesteld die voor een blijvend of nog beter resultaat moet zorgen.