Ingezonden persbericht


PvdA Rotterdam wil einde illegale kamerverhuur aan Polen

De PvdA wil een einde aan illegale kamerverhuur en pleit voor voldoende aanbod van legale kamers. Met name Polen worden vaak aangetroffen in illegale woningen.

Recente kabinetsbesluiten maken het steeds gemakkelijker voor Oost-Europeanen om aan een werkvergunning te komen in Nederland. Per 1 januari 2007 gaan de grenzen helemaal open. Vooral Polen lijken in Rotterdam hun kans te grijpen, waar zij wel werk maar geen woning vinden.

Ervaringen van interventieteams uit de deelgemeenten Feijenoord en Charlois geven reden tot zorg. Zij treffen op tientallen adressen Polen aan die in onwettige of onaanvaardbare woon- en leefsituaties leven, dicht op elkaar in kleine kamers met weinig voorzieningen.

De PvdA wil inzicht in de aard en omvang van de problematiek. "We maken ons zorgen dat de leefbaarheid in de oude wijken onder druk komt als straks door versoepeling van het kabinet nog meer Poolse werknemers naar Rotterdam komen. Omdat er te weinig woonruimte is, zijn de Polen vaak aangewezen op huisjesmelkers. Dat leidt tot misstanden en overlast in wijken in Feijenoord en Charlois. Dat moet aangepakt worden," aldus raadsleden Van Muijen en Hoogland, die hierover vragen stellen aan het college.