Provincie Overijssel

Minder klachten over bedrijven bij milieupunt

Bij het milieupunt Overijssel zijn in 2005 1160 meldingen binnengekomen over overlast van bedrijven en onveilige situaties. Vergeleken met 2004 zijn dat 464 minder klachten. De voornaamste oorzaak van deze daling is de sluiting van het pluimveeverwerkende bedrijf Gebroeders Bouwens in Goor.

Dit bedrijf voerde jarenlang de lijst aan, deze positie is in 2005 overgenomen door Prorail met 335 klachten, allen over geluidsoverlast. Sinds april 2005 rijdt er vrijwel elke avond een goederentrein met auto-onderdelen over de spoorlijn Zutphen-Hengelo. Prorail wordt op de voet gevolgd door het inmiddels failliete Aluminium Hardenberg met 172 klachten. Dit bedrijf veroorzaakte tot het faillissement in oktober 2005 vooral geur- en rookoverlast voor de omgeving. Daarnaast kwamen ook over Ekoblok BV (Almelo), Gebroeders Bouwens (Goor) en AKG Auf de Haar Kunststofgroep BV (Vroomshoop) klachten binnen.

In 51 procent van de meldingen was de provincie Overijssel in 2005 het bevoegd gezag. Dit is 34 procent minder dan in 2004. Deze daling is terug te voeren op de overlast van de goederentrein, die onder gezag van het ministerie van VROM valt en door de afname van het aantal klachten over Bouwens in Goor.

Kijk voor meer informatie over het milieupunt Overijssel