Provincie Overijssel

Nieuwe aanpak ontspoorde jongeren succesvol

Hoe voorkom je dat jongeren met gedragsproblemen ontsporen en hoe zorg je ervoor dat ontspoorde jongeren weer deel kunnen nemen aan de samenleving? De projecten âErger voorkomenâ en âInside Outâ ondersteunen jongeren en hun familie bij de terugkeer op het ârechte padâ. Hoewel de projecten nog maar net zijn gestart, is het enthousiasme over de aanpak onder jongeren en ouders groot. Vooral omdat er wordt gezorgd voor een stabiele thuissituatie bij terugkeer naar huis, zo bleekt tijdens een werkbezoek dat gedeputeerde Gert Ranter, verantwoordelijk voor jeugdzorg in Overijssel, deze week bracht aan Justitiële Jeugdinrichting De Sprengen in Wapenveld.

Achter gesloten deuren ging hij in gesprek met Overijsselse jongeren, ouders en hulpverleners. âDit toont aan dat we beter kunnen investeren in een stabiele sociale omgeving van de jongere dan in extra cellen en bewakers. Jongeren hebben zo veel meer kans om op het rechte pad te blijvenâ, aldus Ranter.

Erger voorkomen

Met het project Erger voorkomen wordt hulp aan huis geboden aan gezinnen waarvan jongeren dreigen te ontsporen. Het gaat om jongeren tussen de 8 en 17 jaar die vanwege een delict in aanraking komen met de politie en ook problemen thuis, op school of in de vrije tijd hebben.Vanaf het begin van dit jaar wordt Erger voorkomen uitgevoerd binnen drie proefregioâs in Groningen, Drenthe en Overijssel. Doelen van deze intensief ambulante hulpvorm zijn onder andere recidive verminderen en voorkomen dat de jeugdige een criminele loopbaan ontwikkelt. Ook versterkt het project vaardigheden bij jongeren en ouders om om te kunnen gaan met de problemen die ze tegenkomen. Het project Erger voorkomen wordt uitgevoerd door Commujon en De Sprengen. De provincie Overijssel ondersteunt het project met een bedrag van ⬠57.125,--. Â

Inside Out

Jongeren met ernstige gedragsproblemen kunnen door de kinderrechter in een justitiële instelling geplaatst worden wanneer zij tegen zichzelf beschermd moeten worden. Ervaring leert echter dat de kans op terugval in oud gedrag groot is zodra een jongere weer thuis of zelfstandig woont. Dit project biedt acht jongeren, die in de Justitiële Jeugdinrichting De Sprengen verblijven, een alternatief. In plaats van een langere gesloten opname, krijgen deze jongeren in de laatste fase van het hulpverleningstraject professionele begeleiding in hun thuissituatie. De jongere verandert zo met en in zijn sociale omgeving. Naar verwachting vervalt hierdoor nog maar 30% van de jongeren in hun oude gedrag, terwijl zonder deze nazorg 50% opnieuw in de fout gaat.

Het proefproject wordt uitgevoerd door Stichting Commujon-LSG (Leo Stichting Groep) en de Justitiële Jeugdinrichting De Sprengen in Wapenveld en Zutphen en duurt tot eind 2006. Begin dit jaar hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel bekend gemaakt het project met een bedrag van ⬠93.361,-- te ondersteunen.