Productschap Diervoeder

07/04/2006

Aanvullende maatregelen i.v.m. klassieke varkenspest in Duitsland

De Minister van LNV publiceert vandaag aanvullende maatregelen m.b.t. vervoer in verband met de klassieke varkenspest (KVP) in Nord Rijnland Westfalen (NRW). Deze zijn gebaseerd op maatregelen genomen door de Europese Commissie die ook vandaag worden gepubliceerd. De inzet is te voorkomen dat het virus ons land bereikt. De maatregel heeft ook betrekking op diervoedertransport.

Vervoermiddelen die contact komen met varkenshouderijbedrijven (voerleveranties maar ook voorlichters) in NRW mogen uitsluitend in dat gebied worden ingezet (compartimentering). Deze verplichting geldt niet na een dubbele reiniging en ontsmetting van de vervoermiddelen én gedurende ten minste 3 dagen geen contact met varkens of varkensbedrijven. Deze regeling wordt vandaag gepubliceerd en is vanaf zondag van kracht.

Deze verplichting is praktisch het beste in te vullen door een aantal vervoermiddelen voor voertransport en -aflevering aan varkensbedrijven (dan wel bedrijfsbezoeken) toe te kennen aan NRW en na elke rit grondige reiniging en ontsmetting toe te passen alvorens opnieuw wordt geladen. Dit betekent dat deze vervoermiddelen niet elders binnen de Europese Unie ingezet mogen worden.

Deze informatie volgt op onze eerdere nieuwsbrief over dit onderwerp.

De door LNV gepubliceerde informatie kunt u vinden op de site van het Ministerie van LNV

Zodra er meer informatie beschikbaar is, zullen we u op de hoogte stellen.