Gemeente Hengelo

Kinderraadsvergadering kiest: Slangenbeek krijgt een skelter- en skeelerpark

De raadszaal is abnormaal vol op vrijdagmorgen 7 april: veel gekleurde kleren en nog meer gefluister. Vandaag is het pluche niet van de raadsleden, maar van de 37 kinderen van de Kinderraadsvergadering. Voorzitter is burgemeester Kerckhaert en hij wordt bijgestaan door zijn twee griffiers Jana en Tim. De raadsleden buigen zich vandaag over een moeilijke opgave. Ze hebben 10.000 euro om uit te geven en de keuze uit drie leuke speelvoorstellen.

De kinderen komen allemaal van scholen uit Hengelo-Noord. Eerst is het voorstelrondje aan de beurt. Er wordt flink geoefend met de knopjes die ingedrukt moeten worden voordat de microfoon aan gaat. De burgemeester schrijft alle namen zorgvuldig op, een goede voorzitter kent zijn raad. Daarna is wethouder Nijhof aan de beurt. Hij vertrekt als wethouder bij de gemeente Hengelo, maar heeft de taak op zich genomen om samen met drie andere juryleden de negen binnengekomen voorstellen te beoordelen. Nijhof neemt zijn taak serieus en legt uit: De negen ingediende voorstellen van alle scholen waren allemaal erg leuk, maar we moesten streng zijn. Sommige voorstellen, zoals de wildwaterbaan en het speelkasteel, waren echt te duur. Andere speelgelegenheden, zoals de kuiltrampoline, bestaan al in Hengelo of zijn niet veilig. De drie voorstellen die over zijn gebleven passen in ons budget en zijn ook binnen een jaar aan te leggen of te organiseren.

Skelter- en skeelerpark

Dan is het de beurt aan de kinderen van De Telgenkamp. Het kleine groepje enthousiaste leerlingen gooit er zelfs een echte PowerPoint presentatie tegenaan met een muziekje erbij en duidelijke tekeningen. Ze leggen de Kinderraadsvergadering uit waarom hun skelter- en skeelerpark er moet komen. De picknickbankjes voor de ouders, de brug over de baan en de vangrail worden niet vergeten. De raad krijgt daarop de kans om vragen te stellen. Is die vangrail wel hoog genoeg?en Krijgt de brug wel een leuning? De kinderen nemen hun taak serieus en vragen de ontwerpers het hemd van het lijf.

Sportief voorstel

Het volgende team pakt het weer helemaal anders aan. Vier jongens van t Eimink kondigen in sportkleding hun idee aan. Er moeten volgens hen Kinder Olympische Spelen komen voor de Hasseler Es. De club is resoluut: Het is belangrijk om te sporten en ook belangrijk dat kinderen eens een andere sport doen dan normaal. We houden wedstrijden voor kinderen van acht tot dertien jaar in sporten zoals hardlopen en zwemmen. Het FBK-stadion en het Twentebad moeten onder meer meedoen en de kinderen krijgen allemaal fris en patat. De onvermijdelijke vragen van de Kinderraadsvergadering volgen. De raadsleden zijn nu helemaal los en willen details: Zijn de medailles echt van goud, zilver en brons? Het is een belangrijke vraag en de vier jongens beantwoorden die volmondig met ja. Een ander raadslid wil weten of er alleen kinderen mee mogen doen uit Hengelo-Noord. Volgens de ontwerpers is dat de afspraak. Maar als je nu heel graag mee wilt doen dan?, vraagt het meisje verder. Als bijvoorbeeld je ouders gescheiden zijn en je vader in Noord woont en je moeder niet. De zaal en de tribune lachen, maar het antwoord is onverbiddelijk: Alleen als je school in Hengelo-Noord staat.

Wij willen een hangboom

De Hangboom is het derde en laatste voorstel. Twee meiden van De Anninksschool vertellen de zaal over hun idee. Het moet een soort klim-, speel- en hangtoestel worden. Er kunnen tien kinderen inzitten en er komt natuurlijk een schommel. Het heeft een trap en klimsporten en moet de oude spullen vervangen die nu in de buurt van de school te vinden zijn. De raadsleden maken zich een beetje zorgen over de veiligheid van het toestel. Ze willen weten hoe hoog de kruin boven de grond komt, of er toezicht is en of ie niet te dicht bij het trapveldje ligt, onderhevig aan weggetrapte ballen. De meiden stellen de raad gerust en beantwoorden de vragen vakkundig. De kinderen beginnen zich echt thuis te voelen in de raadszaal. Ze zijn nieuwsgierig als echte politici en de burgemeester moet zelfs de raad tot orde roepen als er vragen dubbel gesteld worden: Dat doen de echte raadsleden ook., zegt burgemeester Kerckhaert, Maar das natuurlijk niet de bedoeling. Iedereen moet naar de ander luisteren.

En de winnaar is.

Na de uitleg van de drie scholen, volgt het spannendste deel van de ochtend. De kinderen mogen stemmen. Nu komen de griffiers in actie, die keurig de opgestoken handen tellen. De uitslag is meteen al duidelijk. Het skelter- en skeelerpark van basisschool De Telgenkamp wint verpletterend. De kinderraad heeft besloten. De ontwerpers en bedenkers van het park gaan samen met ambtenaren om tafel om de plannen uit te werken. En als alles goed gaat, ligt het park er al voor de zomervakantie!