Novib

Pakistan zes maanden later: gevreesde tweede ramp is uitgebleven, maar hulp nog steeds nodig.

Zes maanden na de aardbeving in Pakistan maken veel van de twee miljoen mensen die huis en haard verloren hebben nog steeds moeilijke tijden mee, aldus Oxfam International.

Tot nu toe is de noodhulp in het algemeen een succes geweest. Ondanks de enorme uitdaging in termen van schaal, locatie en logistiek, zijn er geen grote uitbraken van ernstige ziektes geweest, werden afgelegen dorpen bereikt en is een tweede ramp voorkomen, aldus Oxfam International.

Dankzij de relatief milde winter en de gezamenlijke inspanning van de Pakistaanse overheid, hulporganisaties en donoren hebben de twee miljoen mensen, die door de aardbeving dakloos waren geworden, de winter in de Himalayas overleefd zonder dat er zich een tweede humanitaire catastrofe voordeed, zegt Farhana Faruqi Stocker, hoofd van Oxfam in Pakistan.

Dit is uitstekend nieuws en had niet kunnen worden bereikt zonder de gulle steun van het publiek.

Maar steun blijft nodig. Duizenden ontheemde mensen vertrekken uit de officiële opvangkampen naar hun eigen dorpen, terwijl de overheid een begin maakt met rehabilitatie- en wederopbouwplannen.

Hulporganisaties maken zich zorgen dat kampbewoners in sommige gebieden tot vertrekken worden aangezet, zonder dat de bewegingen van kwetsbare mensen worden gevolgd, zonder afdoende communicatie over officiële plannen en rechten en zonder dat in alternatief land is voorzien.

Oxfam International steunt de idee dat ontheemde mensen geholpen worden naar huis terug te keren, meent Stocker. Dit proces moet veilig, vrijwillig en waardig zijn, waarbij de overheid zorg draagt voor adequate voorzieningen en steun in de dorpen waar de mensen naar terugkeren. Dat is op de lange termijn veel duurzamer en effectiever.

Een aantal hulporganisaties meldt dat veel opvangkampen werden gesloten zonder te weten wat er gebeurd is met de kwetsbaren, zoals: zieken, gehandicapten, weduwen met kinderen en landlozen.

Veel mensen vertellen ons dat zij terug willen keren maar niet kunnen, omdat hun dorp onder de aardverschuivingen is begraven, zei Stocker. Een herstelfase die goed bemenst en gemanaged is, is nodig om te voorkomen dat deze mensen in een spontaan ontstaan kamp neerstrijken. Daarnaast moeten de seismische studies volledig worden gepubliceerd zodat ontheemde mensen weten waar zij veilig aan wederopbouw kunnen beginnen.

Oxfam International heeft water en sanitaire voorzieningen geleverd aan meer dan 540.000 mannen, vrouwen en kinderen in de door de aardbeving getroffen gebieden. De organisatie heeft winterharde tenten en bouwmateriaal voor tijdelijke onderkomens gedistribueerd onder 350.000 mensen, terwijl het inkomensprogramma meer dan 40.000 mensen heeft geholpen.