Vereniging Nederlandse Gemeenten

Vng en rijk trekken samen op bij ontwikkeling regeling brede school

De ministerraad is vandaag positief ingegaan op de wens van de VNG om de regeling voor de aanpassing van de huisvesting van Brede Scholen zo eenvoudig mogelijk te houden. In de onderhandelingen met het Rijk heeft de VNG zich ingezet voor een uitvoerbare regeling die aanpassingen in de huisvesting van Brede Scholen mogelijk moet maken.

Het kabinet heeft eenmalig middelen beschikbaar gesteld om de huisvesting van brede scholen geschikt te maken voor multifunctioneel gebruik; het gaat om een bedrag van ongeveer 36 miljoen. Daarnaast is dankzij de motie-Verhagen op de begroting van VWS een bedrag van ongeveer 10 miljoen beschikbaar gekomen voor een incidentele kwaliteitsimpuls in sportaccommodaties rond scholen en buurten. Over de wijze van toekenning van deze middelen verschijnt binnenkort (naar verwachting tweede helft van april) een gecombineerde regeling in de Staatscourant. De gemeenten worden in de gelegenheid worden gesteld hiervoor aanvragen in te dienen. Om de gemeenten te helpen bij het voorbereiden van deze aanvragen, volgt hier alvast, vooruitlopend op en dus onder voorbehoud van definitieve publicatie van de regeling in de Staatscourant, enige informatie over de regeling.

Het betreft hier een specifieke uitkering aan de gemeenten op basis van een aanvraag. De aanvragen moeten betrekking hebben op aanpassingen in de huisvesting van brede scholen of sportaccommodaties met als doel de brede school dan wel de sportaccommodatie geschikt te maken voor (meer) multifunctioneel gebruik. Daarbij kan gedacht worden aan de combinatie van functies voor onderwijs, opvang, sport, cultuur en wijkvoorzieningen. Het gaat om aanpassingen die in 2006 of 2007 gerealiseerd moeten worden; nieuwbouw is dus niet aan de orde. Het maximale bedrag per aanvraag bedraagt 500.000 (inclusief BTW). De gemeenten zijn de aanvragers, maar andere partijen die betrokken zijn bij de gewenste aanpassing van de brede school dan wel de sportaccommodatie moeten de aanvraag mede ondertekenen. De aanvragen moeten vóór de zomer zijn ingediend. Aanvragen waaruit blijkt dat voor de gewenste aanpassing sprake is van cofinanciering, zijn kansrijker bij de toewijzing dan aanvragen zonder cofinanciering.