Socialistische Partij

Irrgang: Inkomensongelijkheid in Nederland groter dan gedacht


07-04-2006 * Vandaag verscheen een artikel van SP Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang en zijn vroegere collega bij De Nederlandsche Bank, Marco Hoeberichts in het blad Economisch Statistische Berichten. Zij doen hierin verslag van onderzoek dat Irrgang en zijn inmiddels oud-collega deden naar de inkomensongelijkheid in Nederland in de periode 1990-2003.

De inkomensongelijkheid ligt volgens de onderzoekers in de onderzochte periode hoger dan tot nu toe werd gedacht. Irrgang: "Tot nu toe dachten we dat de relatieve lage inkomensongelijkheid in Nederland vergelijkbaar was met de Scandinavische landen. Deze resultaten laten echter zien dat de hoogte van de inkomensongelijkheid meer vergelijkbaar is met buurlanden zoals België en Duitsland. Dit heeft te maken met verbeterde gegevens van het CBS, die meer rekening houden met vermogensinkomsten en mensen die eigenaar zijn van een BV."

Irrgang en Hoeberichts concluderen dat er, ondanks de groeiende maatschappelijke tweedeling, tot 2003 geen meetbare toename van de inkomensongelijkheid is. Deze conclusie is volgens Irrgang opmerkelijk omdat een groeiende maatschappelijke tweedeling blijkbaar gepaard kan gaan met een stabiele inkomensongelijkheid.

Volgens het SP-Kamerlid is het belangrijk te benadrukken dat het onderzoek loopt tot 2003. Irrgang: "Helaas zijn nog geen gegevens beschikbaar over de periode 2004-2006. In 2004 en 2005 werden de lonen ontkoppeld van de uitkeringen. Dat leidde eind jaren tachtig tot een sterke stijging van de inkomensongelijkheid. In 2006 leidt het nieuwe zorgstelsel er toe dat meer dan 2 keer modaal er ruim vijf procent op vooruit gaat en de rest nauwelijks iets. Mijn verwachting is dus dat de jaren 2004-2006 een ander beeld laten zien. Maar dat zullen we pas in 2008 of 2009 weten."

Het artikel kan besteld worden via de site van ESB.