Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Procesintegratie en innovatief ondernemerschap in de aan de bouw toeleverende industrie en bouwmaterialenhandel

---

Aan de bouw toeleverende industrie en bouwmaterialenhandel in hoge mate innovatief

Bijna veertig procent van de aan de bouw toeleverende producenten is op innovatie gericht. Voor de bouwmaterialenhandel is dit percentage nog iets hoger (45 ). Dertien procent kan als modern bedrijf worden gekwalificeerd, omdat deze groep én innovatief is én in het bouwproces meer dan één functie uitoefent. Moderne toeleveranciers zijn groot, hebben een landelijk of internationaal marktgebied en zijn vooral werkzaam als producent van kunststofproducten en centrale verwarmingsketels.

Dit blijkt uit het rapport Procesintegratie en innovatief ondernemerschap in de aan de bouw toeleverende industrie en bouwmaterialenhandel van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB). Het EIB heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van PSIBouw, het netwerk van vernieuwers van de bouw.

Service is voor de toeleverende producenten de belangrijkste factor om zich van concurrenten te onderscheiden. Voor de bedrijven in de bouwmaterialenhandel is dit de breedte van het assortiment.

De bedrijven blijken het minst te spreken over hun winstgevendheid en het bereiken van omzetgroei. In het krijgen van tevreden klanten achten de bedrijven zich het meest succesvol. Hiervoor geven zij zichzelf een rapportcijfer van gemiddeld 7,1. Voor de nabije toekomst is men redelijk optimistisch over het succes waarmee men in de markt kan opereren.

Vrij veel toeleveranciers zijn van oordeel dat hun klanten (bouwbedrijven) onvoldoende oog hebben voor de kwaliteit van de geleverde materialen. Vaak worden bouwbedrijven afgeschilderd als weinig innovatief. Veel toeleveranciers zijn echter van mening dat bouwbedrijven wel degelijk aan productontwikkeling doen. Bouwbedrijven zijn echter, volgens hun leveranciers, weinig genegen om met materialen te experimenteren en wijken soms af van de in het bestek voorgeschreven materialen.
Zie publicatie: Procesintegratie en innovatief ondernemerschap in de aan de bouw toeleverende industrie en de bouwmaterialenhandel