Gemeente Deventer

Week 14, 7 april 2006

Gemeente in gesprek met culturele instellingen

samen opweg naar sterke en gezonde cultuursector

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft deze week ingestemd met de discussienota âInvesteren in Cultuurâ. In deze nota worden voorstellen gedaan voor het versterken van de culturele infrastructuur in Deventer op langere termijn. De gemeente zal hierover in discussie gaan met culturele instellingen en andere belanghebbenden in de cultuursector.

Goede culturele voorzieningen leveren een bijdrage aan het culturele en creatieve klimaat van de stad en aan de binding van economisch en creatief potentieel aan Deventer. De gemeente wil het voor Deventer, als middelgrote stad, goede aanbod van cultuur behouden, veiligstellen voor de toekomst, en tegelijkertijd vernieuwing mogelijk maken.

âHet culturele leven zegt veel over het karakter en de sfeer van de stad. Deventer doet het goed met de grote evenementen, maar is nogal eens zuinig als het gaat om het stimuleren van echt vernieuwende initiatieven. Willen die initiatieven kansen krijgen, dan kunnen we daar de ruimte voor scheppen. Op die manier maken we van Deventer een stad waar altijd en voor iedereen iets te beleven valtâ, aldus cultuurwethouder Gerrit Berkelder.

Cultuurplein

In Deventer is een goede samenwerking tussen culturele instellingen. De gemeente wil onderzoeken hoe zij deze kracht van de stad kan versterken door instellingen ruimtelijk en of organisatorisch dichter bij elkaar te brengen. Het meest in het oog springend is het invullen van het Cultuurplein op de Nieuwe markt. Al eerder is in de stedenbouwkundige visie Binnenstad-Zuid opgenomen dat de gemeente gaat onderzoeken hoe zij de cultuurfunctie van het plein kan versterken. Allereerst kijkt ze kijken naar mogelijke nieuwe huisvesting voor Filmhuis de Keizer en Theater Bouwkunde. Tegelijk wil het gemeentebestuur onderzoeken welke andere functies dit concept kunnen versterken.

Fondsenwerving

Het afgelopen jaar heeft een aantal culturele instellingen een beroep gedaan op de gemeente omdat men met beschikbare middelen niet de afgesproken prestatie kon leveren of omdat de financiële problemen niet zelfstandig op te lossen waren. Om te voorkomen dat soortgelijke situaties zich herhalen in de toekomst wordt een aantal lijnen in de discussienota geschetst voor een aanpak op de langere termijn. Een lange termijnvisie is noodzakelijk om keuzes te kunnen maken voor een daadwerkelijke oplossing van de problematiek. Zonder visie is fondsenwerving bij anderen niet mogelijk.

Clusteren

De gemeente wil met alle instellingen afspraken maken over de opbouw van eigen reserves tot tenminste tien procent van hun jaarlijkse begroting. Dit is nodig om te voorkomen dat bij de eerste beste tegenvaller het voortbestaan van de instelling in gevaar komt.

Tegelijkertijd wordt nagedacht over maatregelen om de cultuursector in de toekomst te versterken door het clusteren van functies en verbouw of nieuwbouw van accommodaties.

Hoe nu verder?

Het college van burgemeester en wethouders wil hierover de komende maanden het gesprek aangaan in de Politieke Markt en met de culturele instellingen en andere partners in de stad.

Ten slotte worden de resultaten van de besprekingen verwerkt in een definitieve versie die ter besluitvorming aan het college en de raad zal worden voorgelegd.

Publicatiedatum: 7-4-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 7 april 2006