Gemeente Deventer

Week 14, 7 april 2006

Oplossing voor financiële problemen
toekomst voor openbare bibliotheek deventer

De Openbare Bibliotheek in Deventer is de afgelopen jaren in ernstige financiële problemen gekomen. In goed overleg tussen het bestuur en de gemeente Deventer zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van de financiële positie. Een reorganisatie in de bedrijfsvoering en een financiële impuls moeten een toekomst voor de bibliotheek mogelijk maken.

Het bestuur van de Openbare Bibliotheek heeft een goed onderbouwd plan gemaakt om de instelling weer gezond te maken en is hierbij bereid zelf ook een forse besparing in de kosten door te voeren. De bibliotheek zal zich in de toekomst richten op drie kernfuncties: kennis, informatie en ontwikkeling met de themaâs educatie, lezen en cultuur. Er wordt gezorgd voor een goede spreiding en differentiatie van de dienstverlening die er als volgt uit gaat zien:

Eerste schil

* de centrale bibliotheek (de kern en ruggengraat van de Deventer bibliotheekvoorziening) waarbij in 2010 de bibliotheek wordt gehuisvest in de nieuwbouw aan het Grote Kerkhof en de kennis en informatiefunctie wordt gebundeld met de publieke dienstverlening van de gemeente

* twee volwaardige bibliotheekvoorzieningen in Colmschate en Bathmen

Tweede schil

* drie bibliotheken op maat in Schalkhaar, Diepenveen en Keizerslanden

Derde schil

* Overige bibliotheekvoorzieningen in de vorm van verschillende servicepunten.

Het bestuur van de bibliotheek heeft hierover een notitie opgesteld met een meerjaren begroting. Het college van B&W wil dit voorstel ondersteunen met een forse eenmalige financiële bijdrage van

⬠1.080.000 en een structurele jaarlijkse verhoging van de subsidie met honderdduizend euro. Het college zal dit op 19 april aan de gemeenteraad voorstellen.

Publicatiedatum: 7-4-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 7 april 2006