Provincie Limburg

Provincie achter initiatief 'Maaspark Well' Gedeputeerde Staten van Limburg scharen zich achter het plan Maaspark

Well. GS zien hierin de invulling van het speerpunt recreatieve ontwikkeling uit het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL), een aanvulling op de plannen voor de Zandmaas en een bijdrage in de realisatie van een areaal natuurgebied zoals voorzien in het POL. Het plan is ook één van de negen projecten van het plan Zandmaas extra waarvoor Provinciale Staten in juni 2005 een visie hebben vastgesteld. Maaspark Well is een particulier initiatief van gemeente Bergen, Teunesen Zand & Grint BV en Leukerwaarden CV.

Voor de oostzijde van het Maasdal tussen Well en Aijen en het aangrenzende recreatiegebied t Leuken hebben de initiatiefnemers een integraal gebiedsplan opgesteld. Dat houdt in: 1. verbetering van de bescherming tegen overstroming en de realisatie van natuur door de aanleg van de hoogwatergeul Well-Aijen, die al is opgenomen in het Tracébesluit Zandmaas / Maasroute; 2. toeristisch-recreatieve ontwikkeling van het gebied, waarbij het recreatieve vaarwater wordt uitgebreid door vergroting van de Voorhaven; 3. realisatie van toeristisch-recreatieve infrastructuur in het gehele plassengebied. Uitvoering van het plan gebeurt voor rekening en risico van de initiatiefnemers.

Ten aanzien van de te plegen ontgrondingen tekenen GS aan, dat dit project gericht is op hoogwaterbescherming, natuurontwikkeling en recreatie en dat er daarom niet meer ontgrond mag worden dan noodzakelijk is voor de vermelde doelen. Delen van dit plan zullen worden ontwikkeld en uitgevoerd onder de noemer experimenteel bouwen met water (EMAB-project) uit de Nota Ruimte. Ook de staatsscretaris van Verkeer en Waterstaat, verantwoordelijk voor uitvoering van het Tracébesluit, kan zich in dit project vinden.

7-4-2006 16:12