Gemeente Amsterdam



Basisschoolleerlingen koken met Bekende Nederlanders

"Koken met Klasse" gaat de strijd aan met overgewicht onder Amsterdamse jongeren

Tijdens De Nationale Week van de Gezondheid,van 7 tot 14 april 2006, koken bekende Nederlanders een gezonde maaltijd samen met basisschoolleerlingen.

Op vrijdag 7 april kookt Fehd el Ouali (van de Jetix jongerenserie hotnews.nl) samen met de leerlingen van groep 7 van de J.P. Coenschool. Op dinsdag 11 april laat Winfried Baijens (presentator jeugdjournaal) zijn kookkunsten zien aan de leerlingen van basisschool Sint Jan de Doper. Suikerspin eten op de Dam

Koken met Klasse

Het project Koken met Klasse loopt sinds 14 februari 2006. Leerlingen van groep 7 en 8 van 10 Amsterdamse basisscholen in achterstandswijken, krijgen les over gezonde voeding en beweging, onder leiding van diëtistes en bekende Nederlanders.

Bij Koken met Klasse doen de leerlingen zelf boodschappen in een mobiele supermarkt en bereiden vervolgens op school een gezonde multiculturele maaltijd voor hun ouders en leraren. Op die manier krijgen de leerlingen op speelse en actieve wijze voorlichting over een gezond eet- en leefpatroon. Aan het eind van de les krijgen de leerlingen een lesbrief mee naar huis, boordevol informatie over gezonde voeding en beweging. Zo worden ook de ouders betrokken.

1 op de 8 lijdt aan overgewicht

Uit cijfers van TNO blijkt dat 1 op de 8 Nederlandse kinderen tussen de 5 en 14 jaar aan overgewicht lijdt. Dit percentage is de laatste jaren explosief toegenomen en zal in de toekomst alleen maar blijven stijgen. Overgewicht komt vooral voor in de vier grote steden en bij kinderen met laag opgeleide ouders.

De strijd tegen overgewicht is overigens geen Nederlands probleem. In Groot-Brittannië is tv-kok Jamie Oliver succesvol de strijd aan gegaan met het ongezonde eten in de schoolkantines. Ook Bill Clinton is een campagne op scholen gestart om ouders en kinderen bewuster te maken van de gevaren van overgewicht.

De prijsvraag

Aan Koken met Klasse is een prijsvraag gekoppeld. De leerlingen wordt gevraagd hun favoriete (gezonde!) recept in te sturen. Een jury van deskundigen buigt zich over de inzendingen en selecteert 3 genomineerden. Deze leerlingen koken hun gerecht samen met hun klas tijdens een feestelijke middag in restaurant Fifteen. De jury zal een uiteindelijk winnaar bekend maken. Meer informatie is te vinden op www.kokenmetklasse.nl

Organisatie

Koken met Klasse is een project van Stichting Whole 9 en Diversion (www.diversion.nl) en wordt ondersteund door Stichting DOEN, stichting Kinderpostzegels, Skanfonds, Stichting Snickers de Bruijn, DeliXL, GGD Amsterdam, restaurant Fifteen, Princess en Ajax.