GroenLinks

Partijbestuur legt situatie Pormes aan leden uit in brief

7 april 2006

Het partijbestuur heeft vandaag een brief gestuurd naar alle leden, waarin het uitleg geeft over de situatie rondom de positie van Eerste Kamerlid Sam Pormes.

Aan: de leden van GroenLinks

Utrecht, 7 april 2006

Geachte leden,

De afgelopen week is het partijbestuur geconfronteerd met een moeilijke situatie rond de positie van Eerste-Kamerlid Sam Pormes. De partijraad draaide het door het partijbestuur uitgesproken royement terug. Daarop heeft partijvoorzitter Herman Meijer namens het bestuur zijn conclusies getrokken en zijn aftreden bekend gemaakt. De rest van het partijbestuur heeft op zijn verzoek besloten om aan te blijven. Met deze brief willen we u informeren over de stand van zaken. We willen Herman Meijer ook langs deze weg bedanken voor zijn enorme inzet in de afgelopen jaren. We zullen zijn open en sprankelende stijl van leidinggeven erg gaan missen.

Wat vooraf ging
Zonder uitgebreid in te gaan op de voorgeschiedenis, schetsen we hieronder kort de belangrijkste gebeurtenissen die vooraf gingen aan de partijraad van vorige week zaterdag. (Onderaan deze brief staan links naar aanvullende informatie).

Het bestuur heeft eind vorig jaar besloten Sam Pormes te royeren. Het partijbestuur besloot dit naar aanleiding van een intern onderzoek naar de wijze waarop Sam Pormes de partij heeft geïnformeerd over zijn activiteiten in het verleden. Het bestuur was van oordeel dat zijn integriteit in het geding was en zegde het vertrouwen in hem op. Daarnaast stelde het bestuur voor om de interne afspraken rond integriteitsvragen, bijvoorbeeld bij kandidaatstellingsprocedures, te verbeteren.
Sam Pormes heeft eind vorig jaar beroep aangetekend tegen het royement bij de interne geschillencommissie. Die stelde het partijbestuur in het gelijk.
Daarop is Sam Pormes in beroep gegaan bij de partijraad. De partijraad heeft dit beroep op 1 april behandeld en gegrond verklaard. Met dit besluit is het royement teruggedraaid. Dit politieke feit heeft vervolgens geleid tot het besluit van Herman Meijer om af te treden als voorzitter van het partijbestuur.

Vervolgstappen
Inmiddels hebben de vijf leden van de Eerste-Kamerfractie Marius Ernsting als bemiddelaar ingeschakeld. Ze constateerden dat nog steeds sprake is van een vertrouwensbreuk binnen de fractie. Marius Ernsting is gevraagd te helpen bij het vinden van een werkbare oplossing waar alle GroenLinks-senatoren zich in kunnen vinden. Een gezamenlijke verklaring hierover is op 5 april gepubliceerd. Het partijbestuur heeft grote waardering voor deze gezamenlijke stap. Het bestuur hoopt dat de fractieleden in staat gesteld worden om in alle rust tot een voor alle partijen acceptabele oplossing te komen.

Alle betrokkenen binnen GroenLinks hebben uitgesproken de gang van zaken te betreuren. Het partijbestuur wil daarom de komende tijd investeren in de onderlinge verhoudingen binnen de partij. Ook wil het bestuur het nieuwe integriteitsbeleid in overleg met de partijraad vaststellen.

Het partijbestuur zal in overleg met de kandidatencommissie op korte termijn een kandidaat-voorzitter voordragen aan de partijraad die gepland is op 13 mei 2006. Het bestuur streeft er naar een GroenLinkser van buiten het zittende partijbestuur voor te dragen voor benoeming tot interim-voorzitter.
Het congres van 15 en 16 december kan zoals gepland een nieuw partijbestuur kiezen, inclusief een nieuwe voorzitter. De kandidaatstellingsprocedure daarvoor is eind vorige maand al van start gegaan.

Het zittende bestuur zal de komende tijd investeren in de partij-organisatie, maar minstens zo belangrijk is de inhoud: de ideeën van GroenLinks en de praktische politiek. Daarom gaat het bestuur door met de in gang gezette organisatieverandering gericht op campagnematig werken. En natuurlijk met de discussie over ons verkiezingsprogramma en de voorbereiding op de Staten- en Kamerverkiezingen: 2007 wordt een belangrijk jaar voor GroenLinks, want er valt wat te winnen!

Namens het partijbestuur,

Nevin Özütok, Martijn Dadema, Vice-voorzitter Lid dagelijks bestuur

Meer informatie:
Besluit partijbestuur
Besluit royement
Het rapport
Toelichting besluitvorming partijbestuur
Het verweer van Sam Pormes
Conclusie geschillencommissie

«